Hoppa till huvudinnehåll

Alla föräldrar har det kämpigt ibland

mamma går med barn
mamma går med barn Bild: Nadine Mabinda mamma med barn

Hur hjälper jag mitt barn att reglera sina känslor? Hur kan jag handskas med barnets trots utan att komma in i en ond cirkel?

De flesta föräldrar har det kämpigt med sina barn ibland och grubblar över frågor som de här. På onsdag kväll ordnar familjerådgivningen i Borgå en diskussion till hjälp för alla intresserade mammor och pappor.

Samtidigt presenteras metoden ”De otroliga åren”, ett hjälpmedel för föräldrar med barn i åldern 2-13 år.

- Det otroliga har att göra med hur omvälvande det är att bli förälder, berättar psykiatriska sjukskötaren Tove Lindholm från familjerådgivningen. Det är härligt att bli förälder, men samtidigt innebär det en massa utmaningar som man inte får någon skolning för. Man lär sig via försök och misstag.

Metoden är enligt Lindholm enkel och praktisk.

- När man har ett barn som trotsar, kommer man som förälder lätt in i en ond cirkel där barnet testar och föräldern drar åt gränserna. Så blir det lätt spänt.

Trotsålder och tonår rätt lika egentligen

Metoden ger enkla knep som man kan ta till för att få förhållandet mellan barn och förälder att fungera och förstärkas. Samma små knep kan anpassas rätt långt både till tvååringar och till tonåringar.

- Otroligt är det, men sant. Man kan förstås förvänta sig annat av en tonåring, vad den förstår av sina egna känslor. Det handlar om hur barnet uppfattar sig själv, varför man är ledsen och reagerar på ett visst sätt.

Tröskeln är hög

Det finns en risk för att föräldern upplever att barnet är så jobbigt att man inte klarar av det. Vid familjerådgivningen stöter Lindholm ofta på sådana fall av olika allvarlighetsgrad.

- Ibland är det frågan om mildare trots, men ibland har situationen pågått i flera år. Det är inte så lätt att söka hjälp och medge att man behöver hjälp.

Lindholm berättar att det finns hjälp för alla. Ett långvarigt problem tar ändå längre tid att reda upp.

Familjerådgivningen har funnits i Borgå sedan 2008. Föräldrar kan vända sig till rådgivningen för att diskutera uppfostran och konflikter inom familjen. En del tar kontakt vid skilsmässor eller andra kriser som berör barnet.

Tove Lindholm vill ge tröstande hälsningar till föräldrar som har det kämpigt ibland.

- Ni är alla jättebra föräldrar på ert eget vis. Ibland är man stressad och har bråttom hit och dit. Ibland kan man skära ner på det som ska göras, lugna ner sig och njuta av att vara förälder. Se det som är positivt i det.

Familjerådgivningens diskussionskväll på onsdag klockan 18, adressen är Linnankoskigatan 32 K i Borgå.

Läs också