Hoppa till huvudinnehåll

Drunkningsstatistiken dyster läsning

drunkningsolyckor
drunkningsolyckor Bild: Yle/Sune Bergström drunkningsolycka

I år har redan 40 finländare drunknat, de flesta av dem på grund av svaga isar.

Enligt förhandsstatistiken från Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund gick 22 personer ner sig i isarna under årets fyra första månader.

Totalt har redan 40 personer drunknat hittills i år - mot tio personer under samma period i fjol.

isbro
isbro Bild: YLE/Nora Engström Åbo,isbro

Med fyrhjuling på svag is

De flesta som råkade ut för svaga isar rörde sig i södra Finland. En person drunknade på Åland. Åtta personer körde ner sig med fylhjuling och två med bil. Fyra personer som skidade på isen råkade ut för svaga isar.

Två personer miste livet i dykningsolyckor och en person i en båtolycka. I tio av fallen är orsaken okänd - men ingen har hittills drunknat under en simtur. Fyra av de drunknade finländarna omkom utomlands. En stor majoritet - 35 - av de drunknade var män.

Simundervisnings- och Livräddningsförbundet kämpar på

I fjol drunknade sammanlagt 121 finländare, 36 av dem under en simtur. Juni och juli toppade då statistiken för antalet drunkningsolyckor under simtur. Också i fjol var majoriteten av de drunknade män, 101 män mot 20 kvinnor.

Yle nyheters reporter Sara Ekstrand drar sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar.
Yle nyheters reporter Sara Ekstrand drar sig upp ur en vak med hjälp av isdubbar. Bild: YLE Laura Häkkinen Vak,sara ekstrand

Målsättningen för Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf är att förbättra medborgarnas simkunnighet och att minska drunkningsolyckorna med hjälp av utbildning och upplysning. Varje år genomförs omfattande kampanjer för att få ner antalet drunkningsolyckor - beklagligtvis med varierande resultat.

Midsommaren 1999 drunknade hela 20 finländare, så i någon mån har kampanjerna mot alkohol till sjöss och för respekt för vatten burit frukt; i fjol missbedömde sex personer och året innan tio personer sina krafter under midsommaren. Midsommaren 2011 drunknade två personer.