Hoppa till huvudinnehåll

Improvision Song Contest – Den fullständigt improviserade schlagerfestivalen!

Johanna af schultén och Paul Holländer från improteater Stjärnfall
Johanna af Shultén och Paul Holländer improviserar fram schlager på fredag vid ÅST. Johanna af schultén och Paul Holländer från improteater Stjärnfall Bild: Yle/Johanna Ventus improteater stjärnfall

På lördag är det dags för den stora Eurovisionfinalen i Köpenhamn. I Åbo drar festligheterna igång redan på fredag med Improvision Song Contest.

Den 9 maj gästar improteater Stjärnfall Åbo svenska teater och då blir det schlager för hela slanten. Det är tredje året som Stjärnfall uppträder med Improvision Song Contest och det är första gången tävlingen ordnas i Åbo.

Improvision Song Contest följer samma koncept som Eurovisionen. Det finns två programledare och musikframträdandena varvas dansnummer och intervjuer bakom kulisserna. Den stora skillnaden är att alla bidrag improviseras fram i stunden. Publiken deltar genom att ge förslag på land, musikstil och låttitel och sedan är det upp till improvisatörerna att låta kreativiteten flöda. Hur låter till exempel en kärleksballad om moster Signe på turkiska eller en discolåt till salsatoner från Litauen? Att ingen, inte ens skådespelarna, vet vad som väntar är det roligaste med improvisation säger skådespelaren Paul Holländer.

- Det är mycket spännande. Man tar på sig en peruk eller en rolig hatt och så plötslig ska du uppträda som en av tre tenorer med en schlageropera eller så börjar musikerna spela country. Då gäller det bara att hoppa på kärran, säger Holländer.

Det bidrag som får publiken att jubla högst vinner och i sann Eurovisionsanda framförs vinnarlåten en gång till.

- Det kan vara svårt att komma igåg hur låten gick. Vi gör så gott vi kan. Ofta blir det något ditåt. Det är i alla fall roligt för publiken att se hur vi får ihop det, säger Johanna af Shultén från improteater Stjärnfall.

Stjärnfall gästspelar vid Åbo Svenska Teater den 9 maj klockan 19.

De improviserade bidragen framförs av skådespelarna Anja Bargum, Fredrik Bruun, Nicole Hjelt, Paul Holländer, Niklas Häggblom, Thomas Lundin, Åsa Nybo, Johanna af Schultén och musikerna Sam Huber och Douglas Pashley.

Här bredvid kan du lyssna på intervjun med improvisatörerna Johanna af Shultén och Paul Holländer.