Hoppa till huvudinnehåll

Merituulen koulu kanske klar i december

Flytt av Merituulen koulu i Ingå
Återflytten till Merituulen koulu sker kanske redan under jullovet i december i år. Flytt av Merituulen koulu i Ingå Bild: YLE/Sofia Söderlund merituulen koulu

Ingå valde i går (6.5) Västra Nylands Bygg från Hangö som entreprenör för den stora renoveringen och skolans nya tillbyggnad.

Byggfirman lovar att allt är klart den 12 december så att skolan i bästa fall kan flytta tillbaka under jullovet.

- Det är skönt att vi har det så här långt nu, suckar ordföranden för samhällstekniska nämnden Peter Siggberg (SFP).

- Det har tagit olovligt länge hittills.

Också valet av entreprenör har dragit ut på tiden. Det snabbaste företagets anbud var enligt Siggberg inte det förmånligaste. De andra företagen som gav offerter skulle ha behövt flera månader mera tid men Ingå ville få arbetet klart så snart som möjligt. Företagen ombads därför lämna in nya offerter som gick ut på att få arbetet färdigt i år. Ingen lyckades slå Västra Nylands Byggs offert så de fick jobbet som de lovar sköta för 1 925 000 euro.

Priser inom budgetramarna

Lojoföretaget Sähkö-Sinssi valdes till elentreprenör. Elarbetena ska kosta 100 000 euro. Vvs-arbetena gick till ett annat Hangöföretag Hangö Elektriska som lovar utföra dem för 150 000 euro.

- Vi är positivt överraskade eftersom priserna hålls väl inom budgetramarna, säger Siggberg.

Ingå har budgeterat 3,2 miljoner euro för Merituulen koulus mögelsanering och tillbyggnad.

- Flera hundra tusen euro har redan använts för konsultarvoden och rivningsarbeten, uppskattar Siggberg.

Kommunen kommer att träffa byggföretaget inom de närmaste dagarna för att arbetena ska komma igång så snart som möjligt.

Egen övervakare

Ingå samhällstekniska nämnd beslutade också att konkurrensutstätta övervakningen av renoveringsarbetet på Merituulen koulu separat.

En byggnadsövervakare sköter både skolans tillbygge och biblioteksbygget i Ingå. Han har mölighet att delta med en offert om han också vill sköta övervakningen av renoveringsarbetena på skolan, förklarar Siggberg.

Merituulen koulu har haft problem med mögel och skolan är för trång för kommunens finskspråkiga lågstadieelever. De har sedan våren 2013 varit evakuerade till Västankvarn.

Läs också