Hoppa till huvudinnehåll

Putin förbjuder svordomar

Bokmäss i Moskva
Bokmässa i Moskva Bokmäss i Moskva Bild: EPA/YURI KOCHETKOV böcker

I Ryssland har president Vladimir Putin skrivit under en lag som förbjuder svordomar på film, tv, teatrar, i böcker och i massmedia. Många ryska kulturarbetare beskriver lagen som en fars.

Den som i Ryssland bryter mot den nya lagen om svordomar tvingas betala böter. En privatperson kan tvingas punga ut med 50 euro medan en organisation kan få en räkning på 1 000 euro. Ifall man blir fast en andra gång för samma sak höjs böterna.

– Exakt vilka svordomar lagen gäller har inte definierats, alltså kan vilket ord som helst falla under den här lagen, säger Aleksej Platunov, som ansvarar för nya projekt på den statliga teatern BDT i S:t Petersburg.

I oklara fall ska en arbetsgrupp med experter tillsättas för att reda ut ifall ett ord eller en fras ska definieras som en svordom eller inte.

Liknar sovjettiden

Författaren Viktor Jerofejev beskriver lagen som en fars. Även på sovjettiden försökte man förbjuda svordomar. Men det ledde ingen vart. Språket och svordomarna tog nya vägar och man hittade på nya ord.

– Samma sak kommer att hända nu, menar Jerofejev.

Lagen träder ikraft den 1 juli i år och gäller svordomar på film, teatrar och i massmedia. Böcker som innehåller svordomar måste utrustas med en varning på pärmen.

Enligt Platunov blir teatern fattigare då den inte längre kan reflektera det språk som används ute på gatan.

– Staten har blivit blir allt mer paternalistisk det senaste året, säger Platunov. Staten anstränger sig för att bli en älskande far till sina barn, och den utfärdar en massa förbud. I det här fallet tror den att ifall man förbjuder svordomar i kulturen och i journalistiken så försvinner de från vardagen.

Platunov beskriver lagen som idiotisk. Det är omöjligt att reglera varje steg i ett enormt land med 145 miljoner invånare.

– Filmindustrin kan lida mest av den nya lagen, säger han. Inte på grund av svordomar, utan därför att lagen kräver att varje film måste få myndigheternas tillstånd innan den får visas offentligt. Det här kan bli dödsstöten för mindre filmfestivaler, och för filmer som produceras av studerande och amatörer.

Myndigheterna vill nu även bättre kontrollera massmedierna på internet. Ryska myndigheter testkör som bäst ett påkostat program som automatiskt söker igenom internet efter svordomar.

Läs också: En kurs i ryska svordomar

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes