Hoppa till huvudinnehåll

BK-46 sparkade tränaren Kari Kannisto

BK:s sparkade tränare Kari Kannisto står på bänken
Tidigare BK-tränaren Kari Kannisto stående på bänken. BK:s sparkade tränare Kari Kannisto står på bänken Bild: Yle/ Patric Westerlund kari kannisto

Styrelsen för Karisklubben BK-46:s fotbollssektion har sparkat representationslagets tränare Kari Kannisto. Andre tränaren Kalle Tallqvist tar nu över tränaransvaret för laget som spelar i herrarnas division 2.

Enligt BK-fotbollens ordförande Tom Pihlström är majoriteten av spelarna missnöjda med Kari Kannisto. Den sparkade tränaren tror inte att motståndet var så stort.

- Säkert finns det i laget några spelare som tycker att jag borde sparkas, men jag vet att många spelare var nöjda, säger Kannisto.

Kari Kannisto blev tränare för laget i början av februari. Tom Pihlström som är ordförande för fotbollssektionen i BK-46, säger att sektionens styrelse anser att Kannistos sätt att elda laget inte är det rätta.

- Laget har tränat väldigt mycket fysik, också strax före matcher. Kannisto har inte berättat för vare sig spelarna eller oss andra i laget hurdan taktik laget ska följa i matcherna ska vara, säger Pihlström.

- Personkemin har inte heller fungerat mellan tränaren Kannisto och en del av spelarna. Vi har ett väldigt internationellt lag där det talas upp till fem olika språk och då Kannisto helst talar finska eller behjälplig engelska, har han inte kunnat kommunicera med lagets utländska spelare, tillägger Tom Pihlström.

Några spelare tar för stor roll

Kari Kannisto säger att några spelare i laget tar en alltför stor roll och fungerar inte för lagets bästa.

- I dagens BK-46 finns spelare som man med fog kan kalla fotbollsproffs, men sedan finns där en rad spelare, som bara tänker på sitt eget bästa, säger han.

Kannisto säger också att BK:s sätt att betala ersättning åt vissa spelare för antalet gjorda mål, inte för segrar, är förbryllande.

- Det är ju självklart att sådana spelare spelar i egen påse.

Tom Pihlström säger att Kannisto inte vet hurdana kontrakt spelarna i BK-46 har med klubben.

- Han kan inte veta hurdan ersättning de olika spelarna får, eftersom spelarnas avtal med klubben finns endast i min mapp och han har aldrig sett dem, säger Pihlström.

Resultatet betyder ingenting

BK-46 hann spela tre matcher före Kannisto fick sparken. BK har en seger, en oavgjord och en förlorad match så här långt. Tom Pihlström säger att det aningen svaga resultatet inte påverkade styrelsens beslut.

- Det här var ett tungt beslut att ta. Men, då stämningen i laget blev allt sämre, var vi tvungna att at det här beslutet, säger Pihlström och berättar att åtta styrelsemedlemmar deltog i mötet där beslutet togs.

- Vi som sitter i styrelsen brukar inte blanda oss i hur laget tränas, men nu var motståndet mot tränaren så stort att vi måste ingripa, tillägger Pihlström.

Kari Kannisto säger att han inte är bitter mot BK-46.

- Nu tar jag en liten paus och så riktar jag blicken framåt, säger Kari Kannisto.

Tom Pihlström säger att Kalle Tallqvist möjligtvis fortsätter som tränare resten av säsongen.

- Vi har nu en estnisk mittfältsspelare på try out och om han passar i laget, har Kalle sagt att han kan bli tränare på heltid. Vi får se hur det går, säger Pihlström.

Läs också