Hoppa till huvudinnehåll

SAS-plan tvingades väja för ryskt spaningsplan

ryskt spaningsplan, SASplan
ryskt spaningsplan, SASplan Bild: Wikipedia, SAS, sasplan

Ett SAS-passagerarplan fick ändra kurs i sista stund för att inte kollidera med ett ryskt spaningsplan. Incidenten inträffade i början av mars över internationellt vatten söder om Skåne, rapporterar SVT.

Strax efter att SAS flight SK 681 startade från Köpenhamn informerades besättningen om ett oidentifierat flyg mitt i deras färdväg.

Senare har det kommit fram att det oidentifierade planet var ett ryskt Iljushin-20M spaningsflygplan. Spaningsplanet syntes inte på de skandinaviska flygledarnas ordinarie system, men det upptäcktes av en radarstation som informerade SAS-planet.

De två planen passerade varandra på bara 90 meters avstånd, minimigränsen är 300 meter.

SAS-planet var på väg till Rom.