Hoppa till huvudinnehåll

Sydafrikanska mammor är ofta alltför unga

Nosibusiso Gwada blev mamma när hon var 19 år. Hon önskar att unga flickor skulle få mer information om vad det innebär att bli gravid som tonåring.
Nosibusiso Gwada blev mamma när hon var 19 år. Hon önskar att unga flickor skulle få mer information om tonårsgraviditeter. Nosibusiso Gwada blev mamma när hon var 19 år. Hon önskar att unga flickor skulle få mer information om vad det innebär att bli gravid som tonåring. Bild: Yle/Nina Simberg nosibusiso gwada

Mammor i Sydafrika har det på många sätt bättre ställt nu än tidigare. Risken att dö under förlossning har minskat och idag har alla mammor rätt till barnbidrag. Tonårsgraviditeter är ändå fortfarande ett stort problem.

Utbildning har hjälpt Sydafrikas mammor

  • Sydafrika ligger på plats 75 av 178 i Rädda Barnens internationella rapport om mammornas situation.
  • Mödradödligheten har sjunkit med 6,9 % årligen sedan år 2003. Före det ökade antalet dödsfall i flera år.
  • Två av de viktigaste orsakerna till att mödradödligheten har sjunkit är bättre utbildning bland kvinnor och en högre inkomstnivå.
  • Trots det dör över 4000 sydafrikanska kvinnor årligen på grund av komplikationer under graviditeten eller under födseln.
  • Ungefär åtta procent av de nyblivna mammorna i Sydafrika är under 18 år.

Källor: FN, Institute for Health Metrics and Evaluation IHME, Rädda Barnen, UNICEF

När Nosibusiso Gwada var nitton år och gick sista året i gymnasiet drömde hon om att bli läkare. Sedan blev hon gravid och hela hennes liv förändrades.

- Det var väldigt skrämmande för jag väntade mitt första barn. Jag var redan i nionde månaden då jag för första gången vågade gå till en klinik för blivande mammor, berättar Gwada.

Hon gick aldrig tillbaka till skolan efter att hennes dotter Princess föddes. Gwadas föräldrar hade svårt att accepterade graviditeten och ville inte längre ha något med henne att göra. Tack vare lite hjälp från den dåvarande pojkvännen och mycket hjälp från mormor klarade sig Gwada ändå. Nu femton år senare är hon tacksam och stolt över sin dotter.

”Vi är rätt privilegierade”

Sydafrika är det 75:e bästa landet i världen att vara mamma i enligt barnrättsorganisationen Rädda Barnens internationella jämförelse.

Mödra- och barndödligheten har sjunkit stadig de senaste tio åren tack vare bättre utbildning och högre inkomst bland kvinnor. Dessutom har mammor nuförtiden rätt till barnbidrag. Det hade svarta, fattiga, sydafrikanska mammor inte rätt till före Sydafrika blev demokratiskt för 20 år sedan.

- Vi är rätt privilegierade. Också om du inte har ett jobb kan du gå till socialbyrån och ansöka om barnbidrag, säger Gwada.

Dessutom finns en hel del gratiskliniker och välgörenhetsorganisationer i de fattiga bostadsområdena där mammor kan få stöd och hjälp. Gwada har själv lyckats börja studera till lärare tack vare stöd från organisationen Ekukhanyeni. Dessutom jobbar hon som förskolelärare några dagar i veckan.

Tonårsflickor borde få mer information

Tonårsgraviditeter är ett stort problem i Sydafrika. Under 2012-2013 var åtta procent av de nyblivna mammorna under 18 år.

Gwada önskar att hon själv hade fått mer information om vad det innebär att bli mamma då hon var i tonåren. Hon anser att det är bristen på råd, stöd och kunskap som leder till att så många unga sydafrikanska tjejer blir gravida. Gwada efterlyser bättre information om sex och graviditet både i hemmen och skolorna.

Själv försöker hon prata med sin egen dotter Princess så mycket som möjligt om allt som hör till tonåren. Gwada vill att Princess ska få uppfylla sin dröm. Princess vill bli läkare, precis som hennes mamma ville en gång i tiden.

- Jag tänker stöda henne och ge råd åt henne så att hon inte gör samma misstag som jag gjorde, säger Gwada.

Läs också:
Finland är fortfarande bästa landet för mammor
Finland toppar mammaindex igen

Läs också