Hoppa till huvudinnehåll

"Bienvenutto a Vaasa" - italienska gäster på Vasa Arbis

Francesco Mangone, Caterina DeNardi, Ann-Maj Björkell-Holm, Bettina Lategano, Lino Rizzo
Ann-Maj Björkell-Holm omgiven av de italienska volontärerna Francesco Mangone, Caterina DeNardi, Bettina Lategano och Lino Rizzo Francesco Mangone, Caterina DeNardi, Ann-Maj Björkell-Holm, Bettina Lategano, Lino Rizzo Bild: Yle/Roger Källman volontärer

Under tre veckor i maj gästas Vasa Arbis av en grupp italienska volontärer. Gruppen håller bland annat kurser i italienska språket och matlagning.

De fyra italienarna, Francesco Mangone, Caterina DeNardi, Bettina Lategano och Lino Rizzo, kommer från staden Trebisacce, som ligger i Kalabrien i sydligaste Italien. De är aktiva inom organisationen Passaggi, som bland annat tillhandahåller gratis vuxenutbildning.

- I Italien finns ingen motsvarighet till era kommunala arbetar- och medborgarinstitut, säger Caterina Menardi. Allt sker på frivillig bas.

Projektet VAASA (Volunteering Across Active Senior Awareness) är ett samarbete mellan Vasa Arbis och Passaggi. I september i fjol deltog en grupp studerande från Vasa i arkeologiska utgrävningar i Broglio, nära Trebisacce.

Nu är det alltså dags för italienarna att avlägga svarsvisit i Finland. De tillbringar tre veckor här och ska bekanta sig med språket, kulturen och naturen. Dessutom ska de undervisa - eller kommunicera, som gruppens ledare Caterina DeNardi hellre vill kalla det.

Caterina, som är engelskalärare, leder en grundkurs i italienska. Bettina Lategano håller matlagningskurser och lär ut hur man tillreder riktig italiensk mat: pizza, pasta och efterrätter.

Lino Rizzo är pensionerad hårfrisör, han kommer att vid tre tillfällen erbjuda gratis frisörstjänster på Arbis enligt drop in-principen. Dessutom kommer Lino att göra hembesök hos åldringar som själva inte klarar av att besöka frisören.

Francesco Mangone är författare och dramatiker. Ursprungligen skulle han ha lett en dramagrupp, men planerna har ändrats så att han nu kommer att arbeta med att översätta turistinformation om Vasaregionen till italienska

- Han kommer att beskriva vyerna och livet här - förhoppningen är att motsvarande kunde göras om vår hembygd till svenska och finska, säger Caterina.

Intresset för kurserna har varit mycket stort och de är faktiskt fullbokade, säger Ann-Maj Björkell-Holm, som är rektor för Vasa Arbis.

De italienska gästerna kommer också att få lära sig saker. Bland annat ska de gå en kortkurs i svenska. Dessutom kommer de att få besöka bland annat Nanoq i Jakobstad, Brages friluftsmuseum i Vasa och åka ut i Kvarkens världsnaturarv. En resa över till europeiska kulturhuvudstaden Umeå står också på programmet.

- Sen hoppas vi att de ska få träffa folk som vill prata med dem. Vill någon prata italienska eller annars bara träffa dem så är det bara att ta kontakt med Arbis, så försöker vi få till stånd möten, säger Björkell-Holm.

Se också: Webbplatsen för organisationen Passaggi

Läs också