Hoppa till huvudinnehåll

Citysälen ska opereras

en sälkut
en sälkut Bild: Högholmen citysälen i borgå

Sälen som vi döpte till Citysälen efter att den simmade runt i Borgå å, uppdagades i ån för en dryg månad sedan. För en vecka sedan hittades sälkuten vid Strömsbergs kraftverk och Östra nylands räddningsverk förde Citysälen för vård till Högholmen sjukhus för vilda djur. Den var redan då i dåligt skick.

Veterinär Sanna Sainmaa sköter om den på bästa möjliga sätt, men säger att framtiden är osäker. Sälkutens öga är väldigt infekterat och förra gången han sövdes ner var ögat för svullet så det kunde inte undersökas ordentligt. Men på fredag görs ett nytt försök.

- Vi hoppas på att kunna undersöka honom bättre den här gången och operationen kommer att avgöra hans framtid. Båda ögonen måste vara friska och han måste kunna se ordentligt innan han släpps tillbaka ut i naturen säger Sainmaa.

Citysälen kom vilse

Orsaken till att Citysälen simmade runt i ån tror Sainmaa beror på att ögonen redan en längre tid varit inflammerade och att synen därför varit dålig. Citysälen tappade bort sig och hade dessutom svårt att hitta mat.

För en dryg månad sedan kom också en annan säl till Högholmen från Borgå men han har tyvärr dött. Sainmaa berättar att han hade svårt att komma igång med ätandet och var i väldigt dåligt skick redan då han anlände till Högholmen.

Sainmaa lovade hälsa Citysälen att Borgåborna håller tummarna för att operationen lyckas. På Högholmen kallas han till ”sälen från Borgå å” men hon lovade döpa om den till Citysälen.
Citysälen död

Se video då citysälen simmade i Borgå

Läs också