Hoppa till huvudinnehåll

Elefanterna i Tanzania utsatta

Torkan tvingar elefanter att söka mat och vatten på nya ställen. När de rör sig i närheten av människorna ställer de till med en hel del förtret för invånarna. Bild. YLE/Kirsi Vähäsöyrinki
Torkan tvingar elefanter att söka mat och vatten på nya ställen. När de rör sig i närheten av människorna ställer de till med en hel del förtret för invånarna. Bild. YLE/Kirsi Vähäsöyrinki Bild: YLE/Kirsi Vähäsöyrinki smältpunkt

I Tanzania har elefanterna minskat drastiskt till följd av ökad tjuvjakt.

Enligt organisationen TEPS som inriktar sig på skydd av Tanzanias elefanter dödas varje dag kring 30 elefanter av tjuvjägare.

Om utvecklingen fortsätter kan elefanterna vara helt utrotade före 2020. TEPS presenterade sin prognos idag vid en kongress som bland annat ordnas av FN.

Tanzanias vice president Mohamed Gharib Bilal vädjade i sitt öppningstal om internationell hjälp i kampen mot tjuvjägarna. Enligt honom är tjuvjägarna välorganiserade och de har allt bättre utrustning.

Elefanterna jagas för sina betar. Elfenben är mycket uppskattat i Kina, där en allt växande medelklass har råd att betala för varan.