Hoppa till huvudinnehåll

Eremitens paradis

I norra Kyrkslätt inrättade Elis Sinistö (1912-2004) sitt eget arkitektoniska paradis. Av återanvänt material skapade han Villa Mehu, ett livs- och konstverk som byggde på tanken om harmoni mellan människa och natur. Petter Lindberg och Barbro Ahlstedt besökte detta unika ställe tio år efter konstnärens död.

Villa Mehu är ett sammelsurium av kojor, hus och installationer. Alla byggnader bär Sinistös omisskännliga prägel och trotsar arkitekturens lagar om stramhet och funktionalitet. Upphovsmannen verkar helt ha förlitat sig på sin fantasi och ingivelse. Därför är resultatet hemvävt, humoristiskt och till synes halvfärdigt, som om mästaren väntade på den perfekta plåtbiten eller brädstumpen som kunnat fullborda hans skapelse. Men i Villa Mehu är ingenting slutfört. Allting flyter, förändras, åldras som livet självt!

Villa Mehu ser ut som sin upphovsman. Det yttre rummet är en avspegling av det inre, i hans fall bilden av spjuvern, privatfilosofen och konstnärseremiten som folk skrattade åt och utpekade som galen. Men Elis Sinistö stod på sig och fick en sen upprättelse i och med ITE-vågen. I början av 2000-talet gav man äntligen sitt erkännande åt en mängd självlärda och envisa konstnärer som dittills avfärdats som förvirrade eller glada amatörer.

Tio år efter Elis Sinistös död håller naturen sakta på att återerövra skogarna i Vecklax. Men fortfarande kan man känna hans närvaro, föreställa sig mannen som i samklang med naturen gick bland sina hus och tänkte, drömde och fantiserade.
Välkomna till Villa Mehu!

foto & klipp Barbro Ahlstedt
text Petter Lindberg