Hoppa till huvudinnehåll

Många vill hjälpa flyktingar i Sibbo

Pågående föreläsning om hur man hjälper flyktingar. Publiken lyssnar.
Pågående föreläsning om hur man hjälper flyktingar. Publiken lyssnar. Bild: Yle/ Frida Lönnroos saana hansen

I festsalen i servicehemmet Elsie i Nickby sitter ett tiotal människor. Det har kommit för att delta i den diskussion som Sibbo kommun och NTM- centralen har ordnat. De får lyssna på experter och passa på att ställa frågor.

I början av juni kommer de 23 flyktingar som ska bo i Nickby. Många Sibbobor är positivt inställda och har gjort mycket för att hjälpa till med arbetet.

Av föreläsarna berättar Vesa Kukkamaa om Röda Korsets arbete och ger konkreta tips på hur man kan hjälpa till. Majid Allahyari berättar inlevelsefullt om sina upplevelser av att vara flykting i Finland. För tio år sen kom han till Torneå från Iran. Han är imponerad av Sibbobornas iver att hjälpa de nya flyktingarna. Han säger att all hjälp är värdefull, speciellt olika väntjänster, där finländarna konkret hjälper flyktingarna med praktiska saker.

Sängarna redan bäddade

Gustav och Margareta Wikström är två som gjort mycket redan på förhand. De har ordnat boende och möbler åt de flyktingar som kommer hit. Gustav Wikström berättar att ungefär 100 personer har anmält sitt intresse att hjälpa till.

- Det kom väldigt snabbt igång. Kring första maj hade vi ju allt klart och sängarna bäddade. Invånarna i Sibbo är väldigt förväntansfulla och intresserade. Vi har inte träffat på några negativa människor alls, de har inte vågat visa sig i alla fall. Flyktingarna kommer känna sig väldigt välkomna. Vi är många som har olika uppgifter och alla behövs, säger Wikström.

Saana Hansen är Sibbos nya invandringskoordinator. Hon är en av dem som hållit i trådarna för mötet på torsdag kväll. Allt har gått över förväntan.

- Det har varit en väldigt fin dag med bra föreläsare som kompletterade varandra. Jag tror och hoppas att alla som var här har fått svar på sina frågor och funderingar, säger Hansen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland