Hoppa till huvudinnehåll

Nya SDP-basen vill ha mera stimulans

Socialdemokraternas nya ordförande
Socialdemokraternas nya ordförande Bild: Yle sdp:s partisekreterare

Det är en fåordig Antti Rinne som möter pressen strax efter att han valts till ny SDP-ordförande efter Jutta Urpilainen. Han säger att han har en plan för hur partiets ministergrupp nu ska se ut men vad den går ut på vill han inte berätta ännu.

Regeringspolitiken måste enligt honom i varje fall fokusera mera på ekonomisk tillväxt och sysselsättning

Ordföranden för fackförbundet Pro Antti Rinne, 51, valdes på fredagen till ny ordförande för socialdemokraterna. Han besegrade Jutta Urpilainen i en knapp omröstning med siffrorna 257-243.

Det är första gången som en SDP-ordförande får sparken av partikongressen. Men Urpilainen höll masken i sitt tacktal - och uppmanade till och med med glimten i ögat Rinne att aldrig göra misstaget att ta på sig nätstrumpor inför en pressfotografering. Det gjorde hon en gång och det fick hon äta upp med besked.

Efter sitt tacktal var hon emellertid märkbart skakad och det gräts på många håll i den stora möteshallen.

Lägger orden försiktigt

Antti Rinne har kritiserat partiet och Urpilainen för att ha glömt den vanliga människa, arbetstagarna och sysselsättningen under tiden i regeringen och han har också talat om att de omdebatterade rambudgetbesluten borde ses över. Han har till exempel varit missnöjd med att regeringen beslutat använda de 1,9 miljarder euro man får in på försäljning av statsegendom till att betala av statsskulden. Istället borde man stimulera mer för att minska arbetslösheten. Också beslutet att skära i barnbidraget med drygt 8 procent har fått kritik.

Men som vald ordförande lägger han sina ord försiktigt.

- Nu bör partiet och regeringen betona ekonomisk tillväxt och sysselsättning mer än tidigare. Då vi för miniregeringsförhandlingar om regeringsprogrammet i juni då statsministern byts vill jag ha mera stimulansåtgärder, säger han.

Jutta Urpilainen har redan tidigare meddelat att hon under inga omständigheter fortsätter som finansminister om Rinne väljs till partiordförande. Men Rinne vill inte ännu säga hur han tänker om partiets ministergrupp.

- Jag vill diskutera den här saken med Jutta, partistyrelsen och partifullmäktige först. Jag har en plan men den avslöjar jag inte innan de har sagt sitt, säger han.

Rinne ställer ett väljarstöd på 30 procent som mål för partiet. Nu ligger partiet på cirka 15.

Tar tid?

Rinne och avsatta Urpilainen förhandlade om hur man ska gå vidare redan på fredagseftermiddagen. Omedelbart efter valet räknade Rinne med att partifullmäktige kan samlas för ministerbeslut i juni. Den nya partistyrelsen som väljs på kongressen samlas inom någon vecka.

En spekulation har varit att Rinne inte alls blir finansminister utan att den posten istället ges åt tidigare partiordföranden och finansministern, riksdagens talman Eero Heinäluoma. Heinäluoma har tidigare lett partiets ekonomiskpolitiska arbetsgrupp men Urpilainen beslöt efter att hon blivit finansminister att ersätta honom med sig själv.

Heinäluoma vill inte kommentera spekulationerna.

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes