Hoppa till huvudinnehåll

Rinne ska göra slut på SDP:s nedförsbacke

Antti Rinne och Jutta Urpilainen kandiderar för ordförandeposten i SDP.
Antti Rinne tar över rodret för SDP efter Jutta Urpilainen. Antti Rinne och Jutta Urpilainen kandiderar för ordförandeposten i SDP. Bild: Lehtikuva ordförandeval

Känslorna är blandade bland socialdemokraterna i Västnyland när det kommer till partiets nya ordförande Antti Rinne. Förhoppningarna på den nya ordföranden är höga, nu ska det bli slut på nedförsbacken.


Ulf Heimberg från Raseborg gläder sig över att fackbossen Rinne valdes till ordförande på partikongressen i Seinäjoki idag (9.5). Heimberg, som själv är fackligt engagerad, har stött Rinne sedan ett tidigt skede.

Heimberg tycker det är på tiden att partiet byter ordförande eftersom en ändring i partiet behövs.

- SDP har lidit ganska mycket. Vi har tagit stryk i både de lokala och de riksomfattande valen och det måste bli ett slut på det, säger Heimberg.

Ulf Heimberg är stadsstyrelsens ordförande i Raseborg.
Ulf Heimberg stödde Antti Rinne från början. Ulf Heimberg är stadsstyrelsens ordförande i Raseborg. Bild: Yle/Marga Sandström stadsstyrelsens ordförande,Ekenäs

- Den tidigare ordföranden Jutta Urpilainen har säkert gjort ett bra arbete som finansminister men det har inte räckt till för att skapa segrar, anser Heimberg.

Alla jublar inte

Röstningen blev väldigt jämn. Rinne vann med 257 röster mot Urpilainens 243. Med andra ord finns det många socialdemokrater som hade hoppats på att Jutta Urpilainen skulle få fortsatt förtroende som ordförande. En av dem är Britta Lindblom i Ingå. Lindblom blev ganska förvånad när hon hörde att partiet bytt ordförande.

- Jag hade trott att Urpilainen skulle ha haft ett större stöd, säger hon och tillägger att nu får alla de som stött Urpilainen böja sig inför partikongressens beslut.

SDP är inte splittrat

SDP:s Britta Lindblom i Ingå.
Britta Lindblom hade hoppats på Urpilainen. SDP:s Britta Lindblom i Ingå. Bild: YLE/Petra Thilman sdp:s britta lindblom

Trots att röstningen blev väldigt jämn, tror varken Heimberg eller Lindblom att ordförandevalet har splittrat partiet. Heimberg tror å sin sida att sprickan inom partiet hade varit större om Jutta Urpilainen hade fått fortsätta leda SDP.

Slut på nedförsbacken

Förväntningarna på Antti Rinne är milt sagt höga. Det viktigaste just nu är enligt Britta Lindblom att tron på socialdemokratin återskapas.

-Den här nedförsbacken som pågått i flera val kan inte fortsätta, säger hon bestämt.

Heimberg är inne på samma linje. Det är viktigt att få mänskorna samlade under samma ideal som socialdemokratin ska stå för, det vill säga en jämlik service och att försöka skapa arbetsplatser för alla.

Blir Rinne ny finansminister?

Antti Rinne valdes med knapp majoritet till ordförande för Socialdemokraterna
Det är ännu oklart om Antti Rinne tar över som finansminister. Antti Rinne valdes med knapp majoritet till ordförande för Socialdemokraterna Bild: Aimo-Antti Koivisto/Lehtikuva ordförande för socialdemokraterna

Jutta Urpilainen har tidigare meddelat att hon avstår från finansministerposten om hon inte blir omvald. Men det är ännu inte helt klart om Antti Rinne tar över finansministerportföljen. Britta Lindblom tycker han absolut ska ta över som finansminister.

- Han utmanade inte bara henne utan också de poster hon satt på, anser Lindblom.

Heimberg å sin sida anser nog att Rinne borde bli minister men att han inte nödvändigtvis måste bli finansminister.

Läs också:
SDP-valet: Rinne gjorde det
Nya SDP-basen vill ha mera stimulans
Alho: Nu kan vi gå framåt
Urpilainen får stöd endast i Hangö

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland