Hoppa till huvudinnehåll

"Vi kommer med nya avslöjanden om Jehovas vittnen"

Jehovas vittnen - Rikets sal.
Jehovas vittnen - Rikets sal. Bild: Yle jehovas vittnen

Föreningen Uskontojen uhrien tuki, som har rapporterat om straffmetoder inom Jehovas vittnen, lovar nya avslöjanden de närmaste dagarna.

Enligt verksamhetsledare Joni Valkia har föreningen, som stöder personer som blivit offer för psykiskt våld i trossamfund, kontaktats av flera tidigare Jehovas vittnen.

- Vi kommer säkert att offentliggöra nya berättelser de närmaste dagarna, bland annat om hur våldtäktsoffer behandlas i straffkommittéerna.

Valkia är nöjd med att justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Kristdemokraternas inrikesminister Päivi Räsänen, som ansvarar för kyrkofrågor, har bjudit in ledningen för Jehovas vittnen för att diskutera samfundets rättsprinciper.

- Hoppas det här också leder till åtgärder, och inte bara diskussion. Det skulle vara fint om Finland som första land i världen skulle ingripa i rättskommittéernas verksamhet och isoleringsstraffen, säger Valkia.

"Missförstånd och felaktigheter"

Uskontojen uhrien tuki publicerade förra veckan en rapport, som anklagar Jehovas vittnen för systematiska övergrepp mot oliktänkare och avhoppare. Enligt utredningen har samfundet ett brett och systematiskt system för att straffa syndare i så kallade rättskommittéer. Syndare mobbas, förnedras offentligt och isoleras från sina närmaste, sägs det i utredningen.

Veikko Leinonen som är informatör för Jehovas vittnen nekar till det här, och han säger att samfundet gärna diskuterar med ministrarna. De uppgifter som isoleringsstraffen som har förekommit i offentligheten innehåller många missförstånd och felaktigheter, säger Leinonen.

Men Joni Valkia på Uskontojen uhrien tuki är inte övertygad. Han säger att Jehovas vittnen har gett ut vilseledande information i offentligheten i tiotals år.

- De har erfarenhet av det här runt om i världen, och har säkert märkt att det är en bra strategi att neka till allting, så att diskussionen ebbar ut.

Enligt Veikko Leinonen är det Valkia säger struntprat. Rättskommittéerna delar enligt honom inte ut straff, utan har alltid som mål att hjälpa. Om ingenting annat hjälper, är uteslutande ur församlingen den sista utvägen, säger han.

Läs också:
Henriksson: Problematiskt straffsystem inom Jehovas vittnen

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes