Hoppa till huvudinnehåll

Vi vill varna känsliga tittare för alltför söta bilder

Babykonst, babyvisning, färgbad – kärt barn har många namn. Den gemensamma nämnaren är att småbarn, babysar, får gå eller krypa på konstmuseum, titta på konstverk och sedan måla egna bilder. Eller måla och måla – klottra till det är väl ett mera adekvat uttryck.

Kollektivet fick följa med en hel babyvisning på Bildmuseet i Umeå. Och vi var helt sålda. Vilken skaparglädje och entusiasm! Hos både barn och föräldrarna. Konstpedagog Maria Sundström tog emot oss och babysarna i nybyggda Bildmuseets entré. Sedan bar det av till Shazia Sikanders utställning Parallax som består av tavlor som har inspirerats av indisk-persiskt miniatymåleri och en storslagen videoinstallation som sammanfogats av hundratals små teckningar som animerats digitalt. Verket handlar om Hormuzsundet, om handel och sjöfart, och särskilt om olika stormaktsvärldens dramatiska maktkamper. Vad skall man säga? Spädbarnen verkade gilla installationen. På sitt sätt.

Efter själva visningen förflyttade vi oss till museets bildverkstad. Barnen kläddes av och föräldrarna på. Paletter med färg gjorda på hallon, blåbär, ägg osv. ställdes fram och så började kalaset.

Färgbad finns även i Finland. Till och med ett helt centrum i anslutning till Björneborgs konstmuseum. I Svenskfinland kan du och dina barn bada i färg bl.a. på Kuntsi i Vasa och på Kiasma i Helsingfors.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje