Hoppa till huvudinnehåll

Vi vill varna känsliga tittare för alltför söta bilder

Babykonst, babyvisning, färgbad – kärt barn har många namn. Den gemensamma nämnaren är att småbarn, babysar, får gå eller krypa på konstmuseum, titta på konstverk och sedan måla egna bilder. Eller måla och måla – klottra till det är väl ett mera adekvat uttryck.

Kollektivet fick följa med en hel babyvisning på Bildmuseet i Umeå. Och vi var helt sålda. Vilken skaparglädje och entusiasm! Hos både barn och föräldrarna. Konstpedagog Maria Sundström tog emot oss och babysarna i nybyggda Bildmuseets entré. Sedan bar det av till Shazia Sikanders utställning Parallax som består av tavlor som har inspirerats av indisk-persiskt miniatymåleri och en storslagen videoinstallation som sammanfogats av hundratals små teckningar som animerats digitalt. Verket handlar om Hormuzsundet, om handel och sjöfart, och särskilt om olika stormaktsvärldens dramatiska maktkamper. Vad skall man säga? Spädbarnen verkade gilla installationen. På sitt sätt.

Efter själva visningen förflyttade vi oss till museets bildverkstad. Barnen kläddes av och föräldrarna på. Paletter med färg gjorda på hallon, blåbär, ägg osv. ställdes fram och så började kalaset.

Färgbad finns även i Finland. Till och med ett helt centrum i anslutning till Björneborgs konstmuseum. I Svenskfinland kan du och dina barn bada i färg bl.a. på Kuntsi i Vasa och på Kiasma i Helsingfors.

 • Lär sig elever i yrkesskolor något? Så här svarade ni

  Vi bad er dela med er av era åsikter om yrkesstudier.

  Yrkesskolan förändras på grund av nedskärningar och reformer. Många lärare oroar sig för att kvaliteten på undervisningen lider på grund av omställningarna. Vi bad er skicka in era egna erfarenheter av yrkesstudier.

 • Real bygger för framtiden – Benzema förlänger

  Anfallaren har spelat i klubben sen 2009.

  Den spanska storklubben Real Madrid fortsätter att bygga för framtiden. Champions League-mästarna har nyligen förlängt med Isco, Marcelo och Dani Carvajal och på onsdagen blev Karim Benzema senaste spelare i ledet att krita på ett nytt, långt avtal.

 • Femton vill bli stadsdirektör i Åbo

  Ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

  Totalt 15 personer hade lämnat in ansökan till stadsdirektörstjänsten i Åbo när ansökningstiden gick ut på onsdag eftermiddag.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje