Hoppa till huvudinnehåll

Hunden Scifi tränas att rädda människor

På ruinbanan i Klockmalmen i Esbo har en grupp hundägare samlats för att träna sina hundar att leta efter människor i ruiner. För hundarna är det en lek, men de som orkar träna några år kan göra stor nytta genom att söka efter borttappade människor i terrängen.

Gabi Tuomi ger de andra goda råd. Hennes hund Scifi, av rasen australian shepherd, är redan så duktig att de kallas in då polisen behöver hjälp med att leta efter försvunna människor.

- Man vet aldrig när det behövs hjälp. Det brukar vara omkring 15 gånger per år som mitt team kallas ut på uppdrag. I år har vi haft flera uppdrag än vanligt, säger Tuomi.

De försvunna söks både i terrängen och i stadsmiljöer, men det kan vara knepigt att hitta personen också om man vet var han eller hon har rört sig.

- Ibland kan spåren ta slut på en busshållplats. Då är det svårt att veta var man ska fortsätta att leta om man inte vet vilken buss personen har stigit på.

All fritid går till Vapepa

Frivilligarbetet med koppling till Frivilliga räddningstjänsten Vapepa har slukat Gabi Tuomi med hull och hår. Tre eller fyra kvällar i veckan går åt till att utbilda sig själv, skola upp de två egna hundarna eller till att skola andras hundar.

Tuomi har under åren har varit med om att rädda åtskilliga människor, men hon vill inte utmålas som någon hjälte. Det är teamets insats som gäller och huvudsaken är att man kan hjälpa till att hitta den borttappade.

- Då vi har letat igenom ett område och inte hittat någon alls är det också ett bra resultat. Det betyder att vi har uteslutit det och kan leta annanstans, säger Tuomi.

De olika sökteamen får var sitt område att leta igenom och när de är klara med sin uppgift får de avgöra om de vill fortsätta med ett område till. Eftersom verksamheten är frivillig kan medlemmarna själva bestämma om de har möjlighet att delta och hur länge de kan vara med i sökandet.

Ruinhundar söker levande människor

Det tar flera år innan en hund är redo att delta i riktiga sökoperationer. Det börjar med att lära hunden att det är just människor som är intressanta och som det lönar sig att leta efter.

I Klockmalmen i Esbo får den mest oerfarna hunden, bouviern Boomer, börja med att gå runt på ruinbanan och nosa på intressanta saker. En godbit blir belöningen då Boomer går fram till en människa.

Småningom blir övningarna svårare tills hunden lyckas hitta personer som har gömt sig till exempel i en tunna eller under ett brunnslock. För att göra det svårare för hunden kan man föra oljud, placera ut saker som luktar eller ha människor som rör sig på sökområdet.

Målet är att hundarna ska bli tillräckligt rutinerade för att kunna fokusera på sin uppgift i kaotiska situationer då det gäller allvar.

- Människor luktar på ett visst sätt när de har varit stilla en stund och det är den lukten vi lär hunden att känna igen. Aktiva människor och lik luktar annorlunda och dem ska hunden inte bry sig om, förklarar Tuomi.

Vapepa kallas ofta in

I Nyland hjälpte Frivilliga räddningstjänsten Vapepa till att söka efter 61 försvunna ifjol, i snitt lite mer än en per vecka. Drygt tusen personer är aktiva inom verksamheten i Nyland och verksamheten finns också på annat håll i landet.

De som efterspanas är personer som enligt polisens bedömning har svårt att klara sig själva, allt från borttappade bärplockare, dementa äldre som vandrar iväg utan ytterkläder och barn som har försvunnit. Friska vuxna har rätt att vistas var de vill och därför ska det finnas särskilda omständigheter innan myndigheterna kallar in Vapepa.

Vapepa består av olika medlemsföreningar som kan stå till tjänst med allt från skallgång, skolade spårhundar, dykare och flygare. För att vara med behövs färdigheter till exempel i första hjälp eftersom den som har varit borttappad kan vara skadad eller chockad.

Det gäller också att vara förberedd på det värsta, eftersom det finns en risk för att den försvunna har råkat ut för något obehagligt eller hittas död.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes