Hoppa till huvudinnehåll

Skapa ordning i ditt liv och bli lyckligare

Maria Lindell är organiseringskonsult
Maria Lindell är organiseringskonsult Bild: Yle / Hannah Norrena maria lindell

Känner du att ditt hem och ditt liv är kaotiskt? Har du svårt att få ordning på röran i skåp, lådor och hyllor eller är det tiden som aldrig verkar räcka till? Då kan en organiseringskonsult vara svaret på dina böner.

Maria Lindell är en trebarnsmamma som arbetar deltid som organiseringskonsult, hon hjälper folk att få ordning på sina hem och ger tips på hur vi alla kan få en mer organiserad tillvaro och på det sättet få mer tid för det som är viktigt på riktigt. Vilka är då de största problemen i de finska folkhemmen?

- Finska människor överlag samlar gärna på sig mycket kläder, böcker, tidningar, papper…speciellt män har en förkärlek för apparater, sladdar och andra tekniska prylar. För folk som har barn är det ofta barnsaker som tar över hemmet.

Även om saken i sig förknippas med en massa känslor och minnen så försvinner ju inte dessa bara för att man gör av sig med det konkreta föremålet som påminner om dem.

Skiljas från prylar med känslovärde

De flesta av oss har en känslomässig relation till våra saker och det kan ibland vara svårt att skiljas från föremål som påminner en om händelser, människor och tidigare perioder i livet. Hur ska man bli bättre på att göra sig av med grejer som är en kära men som man egentligen inte längre behöver?

- Människan är ju inte rationell, känslorna styr oss och då det är fråga om personliga saker så kan jag såklart inte komma in till någon och säga vad den borde behålla eller slänga. Det som jag försöker lära ut är att även om saken i sig förknippas med en massa känslor och minnen så försvinner ju inte dessa bara för att man gör av sig med det konkreta föremålet som påminner om dem. Om man vill kan man t.ex. fota sakerna och på det sättet minnas dem, det tar lite mindre plats.

Om man känner att man har en massa onödigt i skåpen och önskar skapa en mer organiserad tillvaro, hur ska man då komma igång med rensningen?

- Jag tycker att man ska börja med att se över sina förvaringsutrymmen, öppna de där övre skåpen som ofta innehåller saker man envisas med att spara trots att man inte behöver dem. Efter att man gjort en liten inventering kan man gå igenom och se vilka saker som ger positiv energi, vilka som är mer negativa och vilka som känns neutrala. Oftast är det lättast att börja sålla bland de som har en negativ energi. Enklast är det om man tar en sakgrupp åt gången, samlar alla grejer som hör till den sakgruppen och börja rensa och sortera bland dem.

Effektiv tidsanvändning

Den moderna människan har en tendens att försöka klämma in så många aktiviteter som möjligt i redan fullspäckade veckoscheman. Maria hjälper även människor som förlorat kontrollen över sin vardag att organisera sin tidsanvändning på ett bättre sätt.

- De flesta av oss är överoptimistiska då det kommer till vår tidsanvändning. Många vägrar inse att vi alla faktiskt bara har 24 timmar i dygnet och man gör sig en björntjänst om man försöker pressa in alltför mycket på den här tiden. Vi har inte tid med allt och då blir det lätt att man gör många saker halvdant och därför känner sig otillräcklig istället för att göra plats för färre saker och hinna njuta av dem istället.

Som mamma till tre små barn är Maria bekant med svårigheterna i att få tiden att räcka till. Det finns i vardagen så många saker som helt enkelt måste göras, man ska jobba, städa, laga mat, sova o.s.v. Hur ska man då rent konkret organisera sin tid så den blir mer effektivt använd?

- Först ska man kartlägga vilka som är ens dagliga rutiner och se över hur man kan effektivera dem så de blir så lätta att genomföra som möjligt. Det kan t.ex. vara att lägga fram allas kläder kvällen innan för att undvika påklädningskaoset på morgonen eller att veckohandla istället för att springa till butiken varje dag.

Vi måste acceptera att vi inte har mer tid än vi har och för att hinna få in även egen tid och stunder för kravlös rekreation måste man lära sig att säga nej.

Konsten att säga nej

Begreppet fritid kan tyvärr vara ett ganska främmande begrepp för många och då kan det enligt Maria vara bra att försöka planera in även helt ledig tid, tid då man inte gör någonting alls.

- Vi måste acceptera att vi inte har mer tid än vi har och för att hinna få in även egen tid och stunder för kravlös rekreation måste man lära sig att säga nej. Vi måste vara mer uppmärksamma på vad vi egentligen tycker om att göra och vad vi inte tycker om. Då man vågar börja säga nej till saker som bara tar energi öppnar sig plötsligt fönster av helt ny tid att disponera över på det sätt man själv innerst inne vill.

Nyligen publicerat - Vega