Hoppa till huvudinnehåll

"Dumt att köra ner en lönsam fabrik"

Vackra byggnader i Björkboda lås
Över 30 sägs uppi höst, molnen hopar sig över Björkboda på Kimitoön Vackra byggnader i Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Varför ska man köra ner en lönsam fabrik, det frågar sig Olli Pihlaja och Anne-May Lundell med tiotals år bakom sig på låsfabriken i Björkboda på Kimitoön.

De senaste samarbetsförhandlingarna vid fabriken har avslutats och över 30 anställda av drygt 80 måste gå i höst. Vem det gäller är inte klart och ovissheten tär på de anställda, som jobbar för högtryck för att klara leveranserna.

Anne-May Lundell och Olli Pihlaja
Anne-May Lundell och Olli Pihlaja. Anne-May Lundell och Olli Pihlaja Bild: Yle/Anna Savonius tidigare anställda vid björkboda lås

Pihlaja och Lundell följer med oro med utvecklingen vid sin tidigare arbetsplats. Läget på fabriken berör så gott som alla i trakten, det finns familjer som jobbat på fabriken i fyra generationer. Industriell verksamhet har funnits i Björkboda sedan 1700-talet, låsfabriken grundades 1887.

Vid Björkboda tillverkas lås både för dörr- och fönsterindustrin och mindre mängder cylinder- och säkerhetslås. Konkurrensen har trappats upp mycket på grund av billigvarorna från bland annat Kina, men fabriken har presenterat ett gott resultat - till och med bättre än moderkoncernen Assa Abloy överlag, sägs det.

Utnyttja läget - utvidga i stället!

- Det finns en särskild anda vid Björkboda, säger Pihlaja och Lundell. Folk känner varann under en längre tid, i tiotals år, få byter arbetsplats. Satsningen på äldre arbetstagare, det så kallade "åldersmästarprogrammet" var mycket populärt. Över 58-åringar fick chans till lediga dagar, eller kurser för motion till exempel, och många valde att jobba länge. Samhörigheten vid fabriken är stark.

Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås
Skylten på kontorsväggen där det står Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius låsfabrik

Pihlaja säger att ägarförväntningarna nu är stora när fabriken hör till Assa-Abloy. Förändringen började när Björkboda uppgick i den stora koncernen. Varför kunde man inte förstora Björkboda i stället för att avskeda folk, föreslår Lundell. Fabrikens läge är perfekt - i Joensuu finns bara Ryssland, skrattar de båda till. Lås behöver vi alla dar.

Olli Pihlaja som arbetat på konstruktionssidan säger att Björkbodas stora kunder - dörrfabrikerna - har slagit ihop sig och blivit massiva. Det pressar priserna och då hårdnar konkurrensen.

"Man funderar och har bekymmer"

Vid fabriken är stämningen dämpad. Ovissheten känns plågsam och få vill uttala sig om läget.

- Vi har tagit till lördagar för att hinna med allt, berättar Stig-Olof Meller, som arbetar vid expeditionen. De dystra beskeden märks nog bland kompisarna på fabriken, man funderar och har bekymmer, säger han.

Stig-Olof Meller arbetar vid expeditionen på Björkboda lås
Stig-Olof Meller har ett långt dagsverke på fabriken bakom sig. Stig-Olof Meller arbetar vid expeditionen på Björkboda lås Bild: Yle/Anna Savonius stif-olof meller

Enligt Meller har ingen information givits om uppsägningarna - inga namn - allt är öppet.

- Arbetsgivaren har inte givit med sig alls så svårt är det här nog, säger Meller.

Han säger att mycket förändrades när storkoncern Assa Abloy tog över - det blev oroligare och svårare för folk på verkstadsgolvet att påverka arbetet. Fabriken är inte till salu så det är bara att se framåt och se vilka besluten blir, funderar han vidare. I september börjar det kanske hända nåt, så har de anställda förstått.

Anne-May Lundell och Olli Pihlaja berättar om gamla tider vid Björkboda låsfabrik - se klippet!

Fabrikschefen hänvisar till föränderlig marknad

Det är en lågmäld fabrikschef Jouni Haapaniemi som kommenterar läget vid Björkboda. Han hänvisar till den nedåtgående lönsamheten i branschen och de förändringar som sker på marknaden.

- Konkurrensen ökar, särskilt inom dörrindustrin, säger Haapaniemi. Det finns mera copyprodukter på marknaden och prisnivån har sjunkit. Nu söker vi en lösning på lång sikt. Fabriken i Björkboda är lönsam men trenden går neråt, förklarar han.

Jouni Haapaniemi är fabrikschef för Björkboda lås
Fabrikschef Jouni Haapaniemi säger att låsmarknaderna förändras snabbt. Jouni Haapaniemi är fabrikschef för Björkboda lås Bild: privat vd jouni haapaniemi vid björkboda låsfabrik

Haapaniemi vill inte kommentera uppgifterna om att fabriken skulle gå bättre än Abloy-koncernen.

Behöver mindre eget folk

Enligt Haapaniemi ändrar bolaget nu på verksamheten så att man skaffar en del färdiga produkter. Det betyder att man behöver mindre eget folk.

- Det är inte trevliga beslut vi fattar men tiderna ändras och det är viktigt att förstå, förklarar han. Många förändringar har skett under Björkbodas historia. Fabriken erbjöd under sin glans dagar jobb för omkring 300 personer, påminner han.

- Jag förstår besvikelsen på verkstadsgolvet, fortsätter han. Nu gäller det att se till att de fattade besluten skulle bli "så mjuka som möjligt för personalen" säger han.

Haapaniemi betonar specialkunnandet i Björkboda.

- Vi har eget kunnande inom koncernen. Vår största volym går till dörr- och fönsterindustrin, låssmederna och järnvaruhandeln köper också våra produkter, vår nischkunskap är att leverera produkter till industrin.

Haapaniemi ser inget direkt nedläggningshot mot fabriken för tillfället.

- Vår placeringsort i Åboland är bra för våra kunder, motiverar han.

Över 30 får gå från Björkboda, ur TV-nytt i april 2014, reporter: Andy Ödman.Ett besök på Björkboda låsfabrik år 2009 - och om "åldersmästarna", fabrikens sätt att värna om äldre arbetstagare, reporter: Ann-Charlotte Åkerholm.Se bildgalleri från Björkboda!

Mera om svängarna kring Björkboda:
Alternativ diskuteras för låsfabriken i Björkboda
Samarbetsförhandlingarna vid låsfabriken i Björkboda slut
Över 30 får gå vid låsfabriken i Björkboda
Bittert på fabriken i dag
Bitter annons av Abloyanställda

Läs mera om utsatta fabriker i Svenskfinland:
Chocktillstånd efter Rettigbesked
Strömfors Electric: Det är helt klart att det är slut nu

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes