Hoppa till huvudinnehåll

Otäck tackling överskuggade ny förlust

Pekka Jormakka, VM 2014
Pekka Jormakka bars ut på bår efter en ful rysk tackling. Pekka Jormakka, VM 2014 Bild: Lehtikuva jormakka

Finland förlorade också sin andra match i ishockey-VM i Minsk. Den här gången var det Ryssland som besegrade Lejonen med siffrorna 4-2. Samtalsämne nummer ett var ändå en ful tackling på Pekka Jormakka.

Efter chockförlusten mot Lettland i premiären väntade ett ännu betydligt tuffare motstånd i andra matchen i form av Ryssland, som imponerade stort i sin öppningsmatch. Och visst visade ryssarna genast sin styrka.

Efter knappa fem minuters spel hade redan två puckar hittat in bakom VM-debuterande Mikko Koskinen, som ersatte Pekka Rinne mellan stolparna. Först satte Viktor Tichonov 1-0 och sedan superstjärnan Aleksandr Ovetjkin 2-0.

Efter en fullständig rysk dominans i inledningen vaknade Finland till under en rysk utvisning. Juuso Hietanen sköt in reduceringen på powerplay och matchen jämnades ut under återstoden av den första perioden.

I början på period nummer två inträffade sedan matchen stora snackis. Vadim Sjipatjov körde över Pekka Jormakka med en ful tackling, men klarade sig otroligt nog utan utvisning, trots att de flesta var överens om att matchstraff hade varit det enda rätta.

Jormakka blev länge liggande nere på isen och bars till slut ut på bår. Han skeppades vidare till sjukhus men de första uppgifterna vet berätta att det inte torde handla om något mer allvarligt.

Efter incidenten kom matchfarten av sig betänkligt. Ryssland och Nikolaj Kuljomin passade på att utöka ledningen när finländarna ännu samlade tankarna efter Jormakkas skada.

När Sergej Kalinin dessutom ökade på till 1-4 vid tiden 34.38 verkade segern beseglad. Men Jere Karalahtis dunderreducering en knapp minut före periodpausen ingav hopp.

Och Finland gjorde en stabil tredje period, skapade tryck och chanser, men lyckades inte överlista Sergej Bobrovskij fler gånger. Bobrovskij parerade hela 18 puckar i den tredje perioden mot två för kollegan Koskinen.

Ryssland vann med 4-2 och Finland är därmed på noll poäng efter två matcher. Följande drabbning mot Tyskland – som vunnit sina två inledande duster – är något av en måstematch. Seger är det enda som duger för Finland på tisdag klockan 16.45.

Finland-Ryssland 2-4 (1-2,1-2,0-0)
1.39 0-1 Tichonov (Belov, Kalinin)
4.38 0-2 Ovetjkin (Orlov, Zaripov) PP2
9.13 1-2 Hietanen (Kontiola,Lehterä) PP
22.42 1-3 Kuljomin BP
34.38 1-4 Kalinin
39.08 2-4 Karalahti (Jokinen,Lajunen) PP

Målvakter:
Koskinen FIN 11+ 9+ 2=22
Bobrovskij RUS 6+10+ 18=34

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.