Hoppa till huvudinnehåll

Softengine nöjda med elfte plats

Softengine i green room under semifinalen.
Softengine i green room under semifinalen. Bild: EBU / Thomas Hanses eero keskinen

Deras mål var att ta sig till final. När poängen började rulla in kunde killarna i Softengine inte tro att det var sant. Europa hade tagit Something better till sig.

Softengine på Eurovisionsscenen.
Softengine hade själv skrivit låten Something better Softengine på Eurovisionsscenen. Bild: EBU / Andreas Putting henri oskár
På lördag kväll avgjordes Eurovisionen i Köpenhamn. För Finland tävlade Softengine, ett band bestående av fem killar i åldern 17 till 20 år. Finland fick allt som allt 72 poäng vilket räckte till en delad elfte plats och Finlands bästa placering på flera år.

På frågan om vad Softengine tycker om att sluta på elfte plats börjar alla fem killar prata i mun på varandra, ”helt otroligt” kan man urskilja ett antal gånger i kakofonin.

– Finalen var vårt mål. Att vi sedan kom så pass högt är bara ett otroligt stort plus, säger sångaren Topi Latukka.

– Vi förväntade oss inte alls ett så här bra resultat. Jag tänkte att vi kanske blir någonstans bland den sämre hälften, säger keyboardisten Henri Oskár.

Artisterna hade bra stämning i green room

Softengine övar på Eurovisionsscenen.
Softengine hade en av de snyggaste ljusnumren i tävlingen. Softengine övar på Eurovisionsscenen. Bild: EBU / Sander Hesterman eurovision 2014
Killarna säger att poängräkningen i finalen var annorlunda än i semifinalen eftersom publiken inte förde lika mycket ljud. Men för Seinäjokibandets del satt de mest bara och spände sig för om det skulle komma fler poäng. I green room var det bra och avslappnad stämning.

– Under några låtar dansades det villt i green room. Det blev en längre ”letkajenkka” under Maltas framträdande, skrattar pojkarna.

Gillar vinnaren

Österrikes Conchita Wurst vann Eurovisionen, och bandet säger att hon är en väldigt duktig sångare. På basis av publiken reaktioner redan i semifinalen är de inte alls förvånade över att hon vann.

Softengine reser tillbaka till Finland på söndagen. Deras nya singel Yellow house är färdig och ska snart släppas. Arbetet med en första skiva forstätter också och bandet hoppas på att komma ordentligt igång med spelningar på olika håll i Finland.

– Vi är bokade till många ställen redan i sommar. Men vad vi vet är det inte ännu några utomlandsspelningar. Det skulle det gärna också få komma, exempelvis tyskarna har visat stort intresse för oss.

Läs också:Finland var tredje bäst i sin ESC-deltävling

Läs också