Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 34: Jag blev mobbad av min klasslärare

Blod i en lavoar.
Blod i en lavoar. Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen #tadetpåallvar

Wiveca blev både mobbad och misshandlad av andra elever utan att skolan ingrep. Men inte nog med det, lärarna pekade ut henne för att hon hade dyslexi.

Så här skriver Wiveca till #tadetpåallvar:

En av killarna tog en lös fönsterbräda som han slog mig med. Lärarna gjorde ingenting för att stoppa misshandeln.

Alltsammans började första dagen i skolan. Jag såg den röda tegelbyggnaden och blev lite nervös. Jag kom in genom dörren till klassrummet och nervositeten släppte, men det tog inte länge innan känslan av lättnad utbyttes till förtvivlan.

Jag visste att det här inte kommer att gå bra då jag såg min lärare. Hon utstrålade att hon inte tyckte om mig. Efter några veckor rapporterade klassläraren att hon inte ville ha mig i sin klass. Att läraren inte hade kunskap om vad det innebar att vara dyslektiker förvärrade situationen.

Min klasslärare mobbade mig och de här gav grönt ljus åt de andra eleverna att också reta mig. Jag var ledsen, mådde fruktansvärt dåligt och grät ofta för mig själv och tänkte att så mycket värre kunde det väl inte bli.

Slog med brädor

Men på mellanstadiet blev det ännu värre. Några killar som gick i samma skola började knuffa in mig i lösa fönsterbrädor på rasterna. En av killarna tog en lös fönsterbräda som han slog mig med. Lärarna gjorde ingenting för att stoppa misshandeln. Mobbningen och misshandeln pågick varje dag i skolan, utan att någon satte stopp för den. Jag kom dagligen hem gråtfärdig och med sönderrivna kläder.

I femte klass fick jag problem med lärarna igen. Inte nog med att min klasslärare ogillat mig och att min simlärare inte respekterat mig. Nu fick ja till råga på allt också problem med min mattelärare. Eftersom att jag hade svårt för matte behövde jag mycket stöd, men läraren vägrade att hjälpa mig.

Varför just jag?

Det var först i sjätte klass som jag fick hjälp av en speciallärare. Den här läraren och min mamma fick mej att börja skriva dagbok och det har hjälpt mej på vägen. Efter tio års skrivande är jag här nu. Jag stannade i skolan och med hjälp av familjen överlevde jag skoltiden.

Trots att skoltiden är förbi så kvarstår frågan hur skolan kan låta bli att ingripa då det förekommer mobbing och misshandel? Och jag var ju bara en flicka som önskade ett liv i fred från mobbarna. Ännu i dag funderar jag: Varför just jag, vad var det för fel på mig? Varför blev jag ett mobbningsoffer?

Wiveca
Mobbningen pågick 1996–2008 i Sverige.

Läs nästa berättelse: Barn mobbar så att vuxna inte märker det

Läs fler #TaDetPåAllvar-berättelser

Läs också

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.