Hoppa till huvudinnehåll

Fredrik Norrena lägger av - men startar direkt en ny karriär

fredrik norrena,
Efter en lång och framgångsrik karriär blir nu Fredrik Norrenas nästa utmaning att kliva in som målvaktstränare för TPS. fredrik norrena, Bild: Yle/Peter Karlberg fredrik norrena

OS-silver, VM-silver och VM-brons, ligamästare i Finland, Sverige och Ryssland plus spel i NHL. Meriterna talar för sig själv, men nu har den framgångsrika ishockeymålvaktskarriären som en gång började i IFK Lepplax nått sitt slut. 40-årige Fredrik Norrena har bestämt sig för att lägga plockhandsken på hyllan.

- Nu känns som rätt läge att lägga av och satsa på en ny karriär. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått spela så här länge. Det är få förunnat. Min karriär har gett mig otroligt många fina minnen och jag hoppas att jag blir ihågkommen som en målvakt som gick att lita på i skarpa lägen och som gjorde allt för att vinna, säger Norrena och fortsätter:

- Nu känns det oerhört inspirerande att hoppa på en ny yrkeskarriär på direkten, så jag är väldigt tillfreds med min situation.

"Det jag egentligen sa är att det här får inte accepteras"

fredrik norrena,
Fredrik Norrena i TPS-tröjan. fredrik norrena, Bild: Tomi Hänninen fredrik norrena

Fredrik Norrenas nästa utmaning blir nu att kliva in som målvaktstränare för TPS, en klubb som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat. Men så lät det inte direkt i våras i samband med TPS-säsongsavslutning där Åboklubben blev överkörd med 6-0 av SaiPa. En match som egentligen fick mest rubriker för att Norrena var starkt kritisk mot sin egen klubb.

- Ibland måste man se sanningen i vitögat och på något sätt våga ha en ståndpunkt. Det jag egentligen sa är att det här får inte accepteras. Organisationen som helhet får inte acceptera att det kommer ett till sådant här år, utan vi måste göra saker och ting bättre.

"Det är lätt att sitta bakom en blogg och döma till höger och vänster"

Det är inte direkt någon hemlighet att Norrena genom åren har varit lika bra på att skapa rubriker som han har varit stabil mellan stolparna. Därför känns också frågan om varför det har blivit så många citat väldigt given.

Fredrik Norrena, VM 2007
Fredrik Norrena in action under VM 2007. Fredrik Norrena, VM 2007 Bild: Sergej Ilnitskij / EPA / All Over Press fredrik norrena

- (skratt) Man kanske inte direkt är något politikerämne. Jag har alltid tyckt om starka personligheter och jag har alltid strävat efter att vara en rak och ärlig person som man vet var man har. Visst, ibland kan det bli fel och ibland kanske man sårar någon, men då får man be om ursäkt.

- Men det har man ju lärt sig att ganska många journalister är ganska finkänsliga. Det är lätt att sitta bakom ett skrivbord och en blogg och ha väldigt starka åsikter och döma till höger och vänster. Sedan när man konfronterar dem öga mot öga är det inte alla som klarar av det. Är man då av en annan åsikt gentemot den nämnda journalisten och säger det rakt ut är reaktionerna lite olika. Just det har varit intressant att uppleva, men så är det ju med alla människor, kritik är svår att ta.

"En trupp med Åboanknytning är ett steg i rätt riktning"

Ishockeyn fortsätter alltså att ta väldigt stor plats i Norrenas liv och nu ser han verkligen fram emot det som komma skall som målvaktstränare i TPS.

Fredrik Norrena, 2013
Fredrik Norrena under en träning med TPS. Fredrik Norrena, 2013 Bild: Yle fredrik norrena

- Det känns riktigt bra. Jag kommer att fordra att uppoffringen är hundra procent. Målvakterna ska vara varandras bästa kompisar men också tuffaste konkurrenter. På det sättet kommer vi som målvaktsteam (red anmärkning: Teemu Lassila, Kristian Järvinen, Kalle Hokkanen och Karolus Kaarlelehto) att hjälpa vårt lag till bästa möjliga framgång. Sedan får tiden utvisa om jag lyckas förmedla mitt budskap.

Hur ser du på TPS nya trupp överlag?

- En trupp med Åboanknytning är ett steg i rätt riktning. Se bara på Kärpät i årets FM-liga, en väldigt Uleåborgsbaserad trupp med väldigt mycket föreningshjärta och framgången var därefter också.

Namnstarka förstärkningar i TPS
Norrena: Skäms att bära TPS-tröjan
Statistik Fredrik Norrena