Hoppa till huvudinnehåll

Guggenheimtomten förorenad

Guggenheimtomten utritad.
På den här tomten planeras Guggenheimmuseet. Guggenheimtomten utritad. Bild: Guggenheim Helsingfors guggenheimtomt

Marken under det planerade Guggenheimmuseet i Helsingfors är delvis förorenad. Det här framkommer i en utredning som stadsplaneringskontoret har gjort och som presenteras för stadsplaneringsnämnden i morgon tisdag.

Hur förorenad marken är bör utredas innan byggandet av ett museum inleds, konstateras i utredningen. Marken består av gammalt havsbotten som har fyllts på efteråt. Marken består av lera och 10 meter fyllnadsjord.

Tomten ligger mellan Gamla Saluhallen och Magasinterminalen. Där är nu en parkeringsplats. I utredningen konstateras att det oljud och utsläpp som förorsakas av fartygstrafiken bör tas i beaktande i museiplaneringen. De snabbgående fartygen till Tallinn avgår från Magasinsterminalen.

Museet kan inte byggas på vattnet

Parkeringsplatser för museibesökarna och båtresenärerna ska byggas i en underjordisk parkeringsgrotta i närheten och utredningen föreslår utvidgning av Observatoriebergsgrottan. För turistbussarna bör staden ändå reservera plats direkt utanför museet.

Vidare konstateras att museet inte kan placeras på vattnet eller direkt vid strandlinjen på grund av färjtrafiken vid hamnen. Bryggan för snabbfärjorna till Tallinn ska ändå flyttas från platsen utanför det planerade museet.

Staden planerar att bredda fotgängarstråket som inleds vid Olympiaterminalen vid Skeppsbrogatan och det här bör tas i beaktande i samband med Guggenheimmuseets arkitekttävling.

Allmänt taget skriver stadsplaneringskontoret i utredningen att byggnaden bör planeras så att den passar bra i den omgivande värdefulla stadsmiljön. Museet bör inte vara så högt att det skymmer sikten från Observatoriebacken.

Ingången till museet antas placeras mot Gamla Saluhallen.

Guggenheimstiftelsen planerar nu en arkitekttävling som ska lanseras den 4 juni och avgöras under våren 2015. Staden reserverade tomten vid Södra kajen för arkitekttävlingen i januari.

Läs också:

Sanomaägare stöder Guggenheim - grundade förening
Guggenheims arkitekturtävling lanseras 4 juni
Guggenheim: Vi förstår att Kulturfonden behöver mer tid
Kulturfonden bordlade Guggenheimbidrag
Helsingfors reserverar Guggenheimtomt