Hoppa till huvudinnehåll

Hopplöst för hundgården Kulkuri

Niina Männistö med Niki, en av de hundar som väntar på ett hem.
Niina Männistö med Niki, en av de hundar som väntar på ett hem. Bild: Yle/Joni Kyheröinen hundgården kulkuri

Hundgården Kulkuri i Vasa lever knapert och har sökt nya utrymmen i flera års tid. Platsen är orolig. Människor och trafik rör sig här hela tiden, säger Männistö. Hundföreningarna på orten hjälper till bara en ny plats hittas.

Niina Männistö är en av Kulkuris två ägare. Man har nyligen byggt tre nya baracker på området bakom Minimanis parkering i Vöråstan. Det har förbättrat situationen en aning men det finns fortfarande problem.

Niina Männistö från Koiratarha Kulkuri och aktiva föreningsmänniskan Birgitta Strömman.
Niina Männistö från Koiratarha Kulkuri och aktiva föreningsmänniskan Birgitta Strömman. - (Copyright: Yle/Joni Kyheröinen) Niina Männistö från Koiratarha Kulkuri och aktiva föreningsmänniskan Birgitta Strömman. Bild: Yle/Joni Kyheröinen birgitta strömman

- Platsen är orolig. Människor och trafik rör sig här hela tiden, säger Männistö.

Några av de fallfärdiga byggnaderna på hundgården i Vöråstan i Vasa.
Några av de fallfärdiga byggnaderna på hundgården i Vöråstan i Vasa. - (Copyright: Yle/Joni Kyheröinen) Några av de fallfärdiga byggnaderna på hundgården i Vöråstan i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen hundgården kulkuri

Man borde alltså hitta ett nytt ställe. Man har också sökt i åratal men inget har hänt. År 2011 var det tänkt att hundgården skulle flytta till Radiovägen i Aspnäs. Det förslaget möttes dock av invånarprotester och rann ut i sanden.

Ny plats ett måste

Birgitta Strömman är medlem i bland andra Vasa hundklubb, brukshundsklubben i Vasa och Finlands boxerförening. Hon beskriver situationen som hopplös.

- Bara en ny plats skulle hittas så tror jag att hundföreningarna skulle mobilisera sig och hjälpa till, säger Strömman.

Menar du då genom att hjälpa till med flytten och byggandet?

- Ja, jag tror att man kunde slå på stortrumman bara en plats hittas. Och varför inte ordna gemensamma händelser till förmån för hundgården, säger Strömman.

Kunde hundföreningarna hjälpa till genom att ta hand om djur?

- Nej, för hundföreningarna har inga såna ställen och det rör sig om hobbyverksamhet. Föreningarna har inga anställda.

Ett antal hundföreningar har dock hjälpt till och samlat in pengar för hundgårdens verksamhet genom att ordna tävlingar.

Hästsportcentret en möjlighet

När vi diskuterar nämns i förbifarten området för det tänkta hästsportcentret i Korsholm. Kunde det vara något för Kulkuri?

- För oss skulle det gå bra. Vi behöver inte mer än en hektar. Men jag vet inte vad som nu planeras dit, säger Niina Männistö.

Staden: situationen helt bra

Sökandet efter en ny plats fortsätter, säger bostadschef Anna-Liisa Koskenmäki på Vasa stad. Kulkuri och Vasa stad har ett hyresavtal som gäller tillsvidare.

Enligt Koskenmäki är situationen vid Kulkuri helt bra i dagsläget efter att de nya barackerna kom upp.

Problemet med att hitta ett nytt ställe är att det inte borde ligga nära bebyggelse men ändå ha bra trafikförbindelser och el- och vatten.

I dagsläget finns cirka 30 katter och cirka 20 hundar på hundgården, av vilka största delen är hundar som ägarna själva fört till gården. Det är via det som gården får största delen av sina inkomster. Resten av hundarna är hemlösa.

Hundgården Kulkuri har funnits på en hyrestomt i Vöråstan i över 40 år.

Läs också