Hoppa till huvudinnehåll

Åtal för kanadensisk tågolycka

Tågolyckan inträffade vid Lac Mégantic i Quebec i juli 2013. Bild: EPA/SQ lac-mégantic

I Kanada har åtal väckts med anledning av den svåra tågolyckan vid Lac Mégantic i Quebec i juli 2013. Totalt 47 människor omom då ett tåg med oljevagnar spårade ur, och en stor del av den lilla staden brann ner.

Järnvägsbolaget Montreal, Maine & Atlantic Railway åtalas för brottslig försumlighet, i likhet med tre anställda. Det handlar om föraren på olyckståget samt två chefer vid bolaget. De ska stöllas inför domstol på tisdag.

I Kanada kan försumlighet med dödliga följder bestraffas med livstids fängelse.

Olyckan inträffade efter att lokföraren hade stannat tåget för natten på en höjdsträckning omkring elva kilometer från Lac Mégantic. Tåget, som bestod av över 60 tankvagnar med olja, började rulla längs rälsen, ner mot staden. Där spårade en del av dem ur, fattade eld och exploderade.

Tiotals byggnader förstördes, och en tredjedel av stadens 6 000 invånare måste fly. Skadorna uppgick till hundratals miljoner dollar.

Det var den svåraste tågolyckan i Kanada på nära 150 år, och har i både Kanada och USA lett till krav på att oljetransporter med tåg bör göras säkrare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes