Hoppa till huvudinnehåll

Att få slut på mobbningen räcker inte

Ledsen flicka vid spegel med klotter
Att få slut på mobbningen räcker inte – de inblandade ska också få hjälp att komma över det som hänt. Ledsen flicka vid spegel med klotter Bild: Yle / Peter Sjöholm #tadetpåallvar

De inblandade i mobbningsfall ska också få hjälp att komma över det som hänt. Berättelser som publiken har skickat in till Svenska Yles granskning #tadetpåallvar visar att många kämpar med mobbning länge efteråt.

"Ena dagen trivs jag med att få vara ensam, andra dagen gråter jag och känner mig värdelös. Den finns psykiskt inom mig varje dag, varje minut, varje sekund. Jag har svårt att komma personer riktigt nära eftersom jag är säker på att jag kommer att bli sviken och lämnad. Jag har också en otroligt stark ångest för att göra någonting fel, eftersom jag då tror att man kommer att hata mig och lämna mig."
Petra
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick 2007–2010.

Gun Andersson har jobbat med mobbningsförebyggande arbete i nästan 40 år.

Gun Andersson
Gun Andersson från Folkhälsan har jobbat med mobbningsförebyggande arbete i nästan 40 år. Gun Andersson Bild: YLE / Kia Svaetichin gun andersson

I dag jobbar hon som avdelningschef på Folkhälsan och hon säger att det inte räcker med att man bara sätter stop för mobbningen. Det krävs även mycket rehabilitering efteråt.

– Tyvärr har mycket mobbning varit undangömd, man har inte helt enkelt fått syn på den. Och den utsatta har inte kunnat eller vågat prata om det. En vanlig feluppfattning är att när mobbningen slutar, är jobbet gjort. Men rehabiliteringen efteråt är oerhört viktig.

Jobba med de involverade

Första åtgärden är att få mobbningen att upphöra. Sedan börjar det stora arbetet med de involverade. Den som blivit utsatt måste få självförtroende tillbaka. Den som utsätter måste få verktyg att kunna umgås med människor på rätt sätt. Man måste också ta tag i förstärkarna, det vill säga de som står bredvid och tittar på.

"Jag har med andra ord från första början, både hemifrån och i skolan, känt att jag är ogillad av det motsatta könet. Jag har försökt bearbeta detta med varierande framgång. Långa förhållanden och intim närhet behärskar jag inte, jag känner mig tryggast ensam."

Katarina
Mobbningen pågick som värst 1994–96

Mobbar i grupp

Mobbning är oftast ett gruppfenomen och det sätter djupa spår eftersom en hel grupp är emot en.

– Den direkta mobbaren går åt en, men sedan har mobbaren ett gäng av förstärkare runt sig och det gör saken värre. De skrattar när man blir kränkt. Gruppen gör att man kan börja tro att det är fel på en. Det tar hårdare på en, eftersom det är så många som står bakom mobbaren.

#TaDetPåAllvar

 • Svenska Yles öppna granskning #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen pågår 12-18.5
 • Varje vecka blir 50 000 unga i högstadier, gymnasier och yrkesskolor mobbade. Majoriteten av dem säger att ingen ingriper
 • Många har skickat in sin mobbningeberättelse till oss, läs dem här
 • Läs fler artiklar på #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen på svenska.yle.fi/tadetpaallvar

"Jag är nu femtio år gammal och tänker nästan dagligen på mobbarna och på situationer där jag utsattes för mobbning.
Har man blivit utsatt för fysisk eller psykisk terror finns känslan kvar inne i kroppen livet ut. Ett slags handikapp. Jag var utsatt i sju år. Konsekvent psykisk terror började i lågstadiet och fortsatte senare i högstadiet."

Erik
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick 1972–1980

Prata med folk man litar på

Det viktigaste är att våga prata om det. Man måste kunna känna att ens omgivning stöder en i liknande situationer.

– Man ska inte hålla inne med något i sin ensamhet, utan man ska prata om hur det känns. Har man blivit kränkt så har man rätt att säga det. Det förutsätter att miljön man är omgiven av ska vara så trygg att man vågar och kan lita på den och de som finns där.

Läs också: Ätstörningen tog fem år av mitt liv

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.