Hoppa till huvudinnehåll

Det ljusnar för Sisu Auto

Arbetare vid Sisu Autos lastbilsfabrik i Karis.
Ingen är längre permitterad på lastbilsfabriken i Karis. Arbetare vid Sisu Autos lastbilsfabrik i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen lastbilstillverkare

Efter en svår början på året går det igen uppåt för lastbilstillverkaren Sisu Auto i Karis. Företaget presenterar i år en ny kollektion med tunga lastbilar och företaget ser nu ljusare på framtiden.

På Sisu Autos fabrik i Karis är det liv och rörelse. I dagens läge är ingen i personalen permitterad. Omkring 100 personer jobbar vid lastbilsfabriken.

Nya uppdaterade Sisu Polar lastbilar, till vänster Sisu Timber och till höger Sisu Rock.
Nya, uppdaterade Sisu Polar lastbilar. Nya uppdaterade Sisu Polar lastbilar, till vänster Sisu Timber och till höger Sisu Rock. Bild: Yle/Malin Valtonen tung lastbil

- Antalet beställningar och erbjudanden har ökat och situationen har blivit bättre, berättar Jani Koskinen, chef för försäljning och marknadsföring.

Ny uppsättning tunga lastbilar

Lastbilsmarknaden är fortfarande svår men Sisu Autos nya och uppdaterade uppsättning av Sisu Polar lastbilar gör situationen ljusare för företaget. I dagarna drar Sisu ut på en turné för att presentera sina uppdaterade tunga lastbilar för landets yrkeschaufförer.

Sisu Auto har fått en bra start på försäljningen av den nya uppsättningen av Sisu Polar.

- Vi har redan fått mellan 10-20 beställningar av de nya bilarna, bekräftar Koskinen.

Målet är att fortsättningsvis tillverka 20 bilar per månad i Karisfabriken.

Jani Koskinen är chef för försäljning och marknadsföring vid Sisu Auto i Karis.
Enligt Jani Koskinen stannar Sisu i Finland, trots utländska projekt. Jani Koskinen är chef för försäljning och marknadsföring vid Sisu Auto i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen koskinen jani

Finska marknaden nummer ett

Lastbilstillverkaren har också flera utländska projekt på gång. Sisu Auto exporterar bilar till Norge och Rumänien. Företaget säljer också sin sakkunskap till Kina.

Men de här utländska projekten ska stöda produktionen och inte ta över. Den finska marknaden är fortfarande nummer ett för Karisföretaget.

Sisu stannar i Finland

Sisu Auto är också intresserad av att köpa upp en serbisk lastbilstillverkare, Korporacia Fabrika Automobila Priboj (FAP). Förhandlingarna med ägaren, den serbiska staten, fortsätter. Parterna möts i Belgrad på onsdagen (14.5).

Men Jani Koskinen betonar att Sisu ingalunda är på väg att flytta produktionen utomlands.

Marko Toivonen i lastbilsfabriken i Karis.
Marko Toivonen har jobbat på lastbilsfabriken i Karis i sju år. Marko Toivonen i lastbilsfabriken i Karis. Bild: Yle/Malin Valtonen marko toivonen

- Sisu är ett finländskt företag och ska så förbli.

Arbetarna hoppas det finns jobb

Marko Toivonen trivs bra med sitt arbete på lastbilsfabriken. Han lagar centralsmörjningssystem.

Men sia om framtiden vill han inte. Han tar en dag i sänder.

- Svårt att säga något om framtiden, jag hoppas det finns arbete, säger Toivonen som jobbat på Karisfabriken i sju år.

Läs också