Hoppa till huvudinnehåll

Diana Vreeland - vilken förebild

Diana Vreeland visste hur man inredde ett vardagsrum.
Diana Vreeland visste hur man inreder ett vardagsrum. Diana Vreeland visste hur man inredde ett vardagsrum. Bild: Skärmdump diana vreeland

Vill du bli inspirerad, glad och förundrad har jag ett tips till dig. Titta på dokumentären Diana Vreeland: The Eye Has To Travel som just nu finns på Arenan. Vilka saker den människan har upplevt! Bara en sån sak, att komma ihåg hur det såg ut i Paris på 10-talet ... Vilken hisnande tanke.

Modegurun Diana Vreeland alltså. Född 1903 i Paris, dog 1989 i New York. Den här kvinnan har sett allt. Hon upplevde la belle époque i Paris och såg 60-talet blomma upp i London. Hon var polare med Coco Chanel, hon har sett Hitler live och skrattat åt hans töntiga mustasch. Hon har dansat med Josephine Baker i Harlem på det glada 20-talet och ridit på hästar tillsammans med Buffalo Bill. Hon var också kompis med Kennedyfamiljen på 50- och 60-talen, och hon har uppfunnit fler trender än vi orkar räkna. Vissa saker vet vi med säkerhet, andra är såna som hon berättat. Diana berättade ofta historier, och när folk frågade om det var fakta, sa hon att det var faktion. Alltså en sorts blandning av fakta och fiktion.

Modegurun in action

Diana var en modejournalist, kolumnist och kritiker inom mode och design. Från 1936 till 1962 jobbade hon som underbetald moderedaktör för Harper´s Bazaar, och sedan slog brittiska Vogue klorna i henne och gav henne posten som chefsredaktör. Den hade hon i åtta år innan hon fick sparken.

Det var Diana som gjorde Twiggy och Veruschka till stora stjärnor på modehimlen. Det var också Diana som först vågade ta in modeller som inte såg ut precis så som man skulle se ut. Hon hyllade Barbara Streisands mäktiga näsa, och hon bokade ofta Cher till olika modejobb.

Det är aldrig för sent att börja

Diana inledde sin karriär när hon var ungefär 30 år. Det känns väldigt sent, och visst var tiderna annorlunda då, men hon är ändå en stor inspirationskälla för mig. Det är aldrig för sent att bli något stort! Det är säkert något hon skulle kunna säga också. Hon pratade sällan om sin ålder, och det var som om hon inte låtsades om den. Hon klädde sig som hon ville och hon umgicks med vem hon ville. Hon blev aldrig en tant. Okej, hon försummade sin familj och var antagligen inte den bästa mamman för sina söner, men jag tänker som så, att alla inte är gjorda för det här med familjeliv. Så är det bara.

Kolla på dokumentären, och hör på hennes röst. Vilken pondus. Vilket berättarskap. Åtminstone jag dras med och hon har mig i ett fast grepp i alla 82 minuter. När dokumentären är slut vill jag bara tapetsera hela mitt rum med bilder av Veruschka, Cher och Diana själv. Tänk vad härligt att det har funnits, och fortfarande finns, sådana människor.

Nyligen publicerat - X3M