Hoppa till huvudinnehåll

Finskt företag ansvarade för olycksdrabbade bygget i Esbo

Arbetsplatsolycka i Esbo.
Två män omkom under rasmassor på ett bygge i Esbo i fredags. Arbetsplatsolycka i Esbo. Bild: Yle/ Matti Hämäläinen mankans

I fredags omkom två personer i en olycka på ett bygge i Mankansmalmen. Nu utreder polisen och arbetarskyddsmyndigheter tragedins bakgrunder.

De två estniska männen installerade avloppsbrunnar i en stor grop då de blev under rasande jordmassor. Nu har polisen kommit i gång med en förundersökning i samarbete med arbetarskyddsmyndigheterna.

- Enligt preliminära undersökningar saknade gropen tillräckligt stöd, säger arbetarskyddsinspektör Ville Kurunsaari.

Kurunsaari kan inte berätta detaljer om de inblandade parterna, men han bekräftar att huvudentreprenören kommer från Finland.

- Det är frågan om ett finskt företag.

Kriminalkomissarie Minna Immonen från polisinrättningen i Västra Nyland leder förundersökningen. Hon berättar att polisen nu fokuserar på att utreda ansvarsfördelningen och vilken roll de olika parterna har haft.

- Det är huvudentreprenören som bär det slutliga ansvaret, men vi utreder hurudana kontrakt som gjorts och med vem. Vi undersöker också vilka möjligheter som funnits för de olika parterna att övervaka att säkerhetskraven uppfylls, säger hon.

Immonen säger att polisen kommer att ha en tydligare bild av händelseförloppet nästa vecka.

Sandra Anttila

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen