Hoppa till huvudinnehåll

Korsholms nya kultursekreterare vill ha mera samarbete

Annica Reini är Korsholms nya kultursekreterare
Annica Reini är Korsholms nya kultursekreterare Annica Reini är Korsholms nya kultursekreterare Bild: Yle/Patrick Stenbacka annica reini

Kulturen i Korsholm får nya krafter när Annica Reini tillträder som kultursekreterare i september. Museiverksamhet och kultursamarbete är grenar som Reini lägger extra tyngd på.

En förvånad och glad Annica Reini fick för en tid sedan meddelandet att hon valts till kultursekreterare i Korsholm. Även om Reini börjar axla för kulturlivet i Korsholm i september har hon redan visioner. Museiverksamhet ligger henne varmt om hjärtat, och arbetar för närvarande på Brage friluftsmuseum i Vasa.

- Muséer och främst de mindre hembygdsmuséerna är det som känns mest naturligt att ta fasta på, säger Reini.

Men som första uppgift kommer Reini att åka runt i kommunens föreningar och mindre aktörer för att ta del av deras behov och idéer. Och det är samarbete, samarbete och åter samarbete som Annica Reini vill fäster sig vid när hon funderar på hennes roll som kultursekreterare.

Ännu viktigare är det kulturella samarbetet när kommunernas ekonomi pekar på underskott. Arbete mellan och med mindre aktörer kräver inte lika mycket ekonomiska resurser.

Vad ser du själv som de största utmaningarna inom kulturarbete?

- Det är utan vidare att det inte längre finns någon talkoanda. Inom kulturarbetet är svårt att numer engagera folk på frivillig basis. Det kräver lite påhittighet och annorlunda projekt för att få folk att delta.

Reini säger också att det har blivit allt viktigare att beakta och lyssna på hur människor vill delta. Att lyssna kommer att bli ett av hennes viktigaste egenskaper som kultursekreterare i Korsholm.

- Jag ska inte göra kulturarbetet ensam utan allt ska göras tillsammans. Jag ska inte säga hur vi ska göra för det måste finnas en växelverkan mellan tredje sektorn och mig, säger Reini.

Läs också