Hoppa till huvudinnehåll

Rinne försiktig i sin första valdebatt

SDP:s ordförande Antti Rinne i MTV:s valdebatt den 13 maj 2014.
Antti Rinne var en av de tystare partiordförandena under tisdagens valdebatt. SDP:s ordförande Antti Rinne i MTV:s valdebatt den 13 maj 2014. Bild: Lehtikuva valutfrågning

SDP:s nya ordförande Antti Rinne hade en försiktig framtoning i sin första valutfrågning. Rinne deltog på tisdagen i MTV:s eurovalsdebatt, liksom de övriga partiordförandena.

Rinne fick vid flera tillfällen frågan om han tänker bli finansminister, men något nytt framkom inte.

- Vi ska tillsammans komma fram till vad som är det vettigaste sättet för SDP att sköta den här saken. Det duger, i fall vi kommer överens om det, sade Rinne.

De andra partiordförandena pratade i mun på varandra, men Rinne talade främst då man ställde honom en fråga.

Rinne ser inget behov för Nato

Gällande krisen i Ukraina ville Samlingspartiets ordförande, statsminister Jyrki Katainen, få ett svar av de andra om vad som borde hända i världen för att Nato-frågan ska bli aktuell.

Enligt SFP:s ordförande Carl Haglund är Natodiskussionen aktuell just nu.

Rinne anser att man inte ska se över Finlands utrikes- och säkerhetspolitik med anledning av krisen i Ukraina, och han ser inget behov för ett Nato-medlemskap.

Enligt De grönas ordförande Ville Niinistö har Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska omgivning förändrats. Niinistö tror ändå inte att Finland skulle öka på säkerheten i världen genom att gå med i Nato.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki anser att ett Natomedlemskap skulle "bli dyrt att ta bort fiskpinnarna från skolelevernas matbord". Arhinmäki anser att det är viktigt att Finland är militärt icke allierat också i fortsättningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes