Hoppa till huvudinnehåll

Stora prisskillnader mellan matbutikernas egna produkter

Pirkka produkter
Pirkka produkter Bild: Kesko frysmat

Lidls egna matvaror är de billigaste på marknaden medan Keskos Pirkka-produkter är dyrast. Yles jämförelse av matkorgar visar att Pirkkas dyrare priser till stor del beror på att varorna är inhemska.

Det är den tyska livsmedelskedjan Lidl som gäller om man vill handla så billigt som möjligt. Lidls egna produkter var klart billigast i Yles prisjämförelse. På andra plats kom S-kedjans Rainbow-produkter och klart dyrast var Keskos Pirkka-produkter.

Livsmedelskedjorna säljer allt mer av sina egna varumärken som nu utgör en femtedel av försäljningen. Enligt konsumentforskningscentralen köper kunderna gärna kedjornas egna produkter under ekonomiskt svåra tider.

Inhemskt är eftertraktat

Pirkkas produkter är dyrast men deras utbud av inhemska varor är å andra sidan störst i jämförelsen, vilket också försäljningschef Jussi Tolvanen påpekar.

- Vi har lite annorlunda målsättning än konkurrenterna. För oss är det viktigt med inhemska produkter, säger Tolvanen.

På S-kedjan är man inte lika nöjda med resultatet. Ilkka Alarotu, som ansvarar för butikernas utbud, säger att målet är att vara billigare än Lidl.

- Vi vill absoluta vara billigare än Lidl. Har vi inte lyckats så måste vi vara ödmjuka inför det.

Alla livsmedelskedjor uppger att de strävar efter att införa flera inhemska produkter i sitt utbud.

Flera hundralappar kan sparas

Priserna på de största matbutikernas egna produkter jämfördes utgående från en matkorg som innehåller 31 varor. Jämförelsen visar att om ett hushåll köper samma 31 produkter från samma affär under ett helt år så varierar priserna mellan butikerna med hundratals euro.

Prisinformationen samlades in i Helsingfors den 27 och 28 mars. Butikerna som undersöktes var S-market och K-supermarket i Arabiastanden och Lidl i Baggböle.

I S- och K-butikerna hittar man också andra lågprismärken som X-tra och Euroshopper, men eftersom deras utbud är betydligt smalare lämnades de utanför undersökningen. Också produkter av märket Eldorado har lämnats bort i undersökningen.

Läs hela prisjämförelsen och hur de enskilda varorna placerade sig här.

Läs också