Hoppa till huvudinnehåll

Vapaavuori vill skynda på varvsköp

Näringsminister Jan Vapaavuori strävar att så snart som möjligt inleda regelrätta förhandlingar om köpet av varvet i Åbo. Det handlar om veckor snarare än månader, tror han.

Miniater Vapaavuori befinner sig som bäst i Seoul, där han träffat ledningen för varvskoncernen STX samt Sydkoreas handels- och industriminister Song Jick-yoon. Avsikten med samtalen är att underlätta köpet av varvet i Åbo.

Finska staten är intresserat att köpa varvet i samråd med den tyska skeppsbyggaren Meyer Werft. Vapaavuori önskar att den sydkoreanska parten gör allt för att affären ska ros i hamn så snart som möjligt.

- Framför allt måste Meyer Werft få behövliga tekniska data om varvet i Åbo, så att man kan avgöra om verksamheten där blir lönsam. Det är en förutsättning för att inleda själva förhandlingsprocessen. Och den processen har man nu lovat att påskynda, sa Vapaavuori till Yle.

Han säger att man i det här skedet omöjligen kan slå fast om finska staten verkligen blir ägare till varvet i Åbo. Den tyska parten har enligt honom seriösa avsikter, men allting hänger på vilken information man får om varvet.

Vapaavuori vill inte ge någon exakt tidtabell, men han hoppas att förhandlingarna snart ska inledas.

- Det handlar om veckor snarare än månader, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes