Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 79: Allt blev ett enda helvete

Lapp med ordet fetto klistrad på ett skolskåp
Lapp med ordet fetto klistrad på ett skolskåp Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen #tadetpåallvar

Ica var flickan som ingen ville vara med. Flera händelser gjorde hennes liv till ett rent helvete.

Så här skriver Ica till #tadetpåallvar:

Jag skall försöka berätta om mitt liv så kort som möjligt. Men det är ganska svårt då det har hänt så mycket under min uppväxt.

Varje dag kämpar jag med att kunna älska mig själv. Men det är så svårt. All detta hat och ilska som aldrig vill lämna min kropp.

Min mobbning började redan i dagis. Jag var en liten snäll, blyg flicka som var undernärd och ville helst av allt leka med pojkar. Detta blev snabbt ett problem. Flickorna tyckte jag var konstig, blek med mera. Att min egen mor led av övervikt gjorde inte situationen bättre.

Övervikt gjorde det värre

Jag undvek till slut alla och höll mig för mig själv. Då jag började i lågstadiet blev det inte heller bättre. Flera händelser gjorde mitt liv till rena helvetet.

Då min familj skaffade hästar så luktade jag illa. Jag var flickan som ingen ville bli "ihop med" eller en i gänget. Jag mognade och kom i puberteten tidigare än klasskamraterna. Hade störst bröst i klassen och det fick jag lida för. Jag fick i samband med detta första gången i mitt liv problem med övervikt. Det var början på min långa kamp.

Alltid var något fel

Övervikten ledde till mobbning såväl fysiskt som psykiskt, utfrysning, depression, självmordsförsök, studier som avbrutits, missbruk av alkohol, droger med mera. Jag var den som aldrig dög och alltid var något fel på. Jag var den där feta, fula flickan som alla fick trampa på.

Skolorna tog inte min mobbning på allvar trots upprörda föräldrar som försökte skydda sitt barn. I dag över tio år senare har det hänt mycket i mitt liv – både på gott och ont. Jag har inte längre övervikt och har genomgått plastikkirurgi, skaffat nya vänner, nytt jobb och fästman.

Svårt att läka såren

I dag använder jag inte psykofarmaka eller besöker psykolog och terapeuter. Trots detta kommer aldrig mina sår att läka. Varje dag kämpar jag med att kunna älska mig själv. Men det är så svårt. All detta hat och ilska som aldrig vill lämna min kropp.

Jag hoppas att de som har förstört hela mitt liv ångrar allt de har gjort eller att de skall få lida senare i livet för allt de har orsakat. Tyvärr finns det bevis på att visa människor föds onda.

Ica
Namnet är fingerat.
Mobbningen pågick när hon var mellan 4 och 23 år gammal.

Läs nästa berättelse: Ingen ingrep mot våldet

Läs fler #TaDetPåAllvar-berättelser

Läs också

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Jag trodde jag var speciell.

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.