Hoppa till huvudinnehåll

Bjurs campingområde i Ingå under lupp

Jakobstadsvägen i Nykarleby.
Jakobstadsvägen i Nykarleby. Bild: YLE/Rolf Granqvist husbil

Campingområdet i Bjurs friluftsområde i Ingå får vara kvar åtminstone fem år till. Men campingföreningen som har hand om området måste åtgärda en hel del brister.

Byggnads- miljönämnden beslöt i går (13.5) att godkänna Bjursin Vaunuilijat ry:s campingplatsanmälan för fem år framåt. Men föreningen måste senast den sista januari 2015 lämna in en plan på hur man tänker åtgärda de brister som finns på campingområdet. Föreningen har sedan fyra år på sig att åtgärda de här bristerna.

Bland annat måste alla husvagnar på campingområdet vara registrerade och inga fasta eller halvfasta konstruktioner, som staket eller planteringar, får anläggas. Området ska också skötas så att det allmänna intrycket är enhetligt och städat och olovliga anläggningar, som kunders egna bryggor, måste avlägsnas så fort som möjligt.

Alla myndighetsdirektiv ska också följas på campingområdet. För tillfället är avståndet mellan husvagnarna till exempel alldeles för litet. En gemensam myndighetsinspektion ska göras före midsommar.

Det är Vanda stad som äger campingområdet. Där finns 103 husvagnsplatser, 15 tältplatser och två campingstugor.

Det har kommit in klagomål till staden om att området är ostädat och att Bjursin Vaunuilijat ry inte har resurser att sköta det i enlighet med friluftslagen.

Läs också