Hoppa till huvudinnehåll

”Människokött kostar 60 euro kilot i Uganda”

Stina Nybäck har volontärjobbat i Uganda.
Stina Nybäck har återvänt till Helsingfors efter sex månader i Kampala. Stina Nybäck har volontärjobbat i Uganda. Bild: Yle/Jonas Blomqvist stina nybäck

Då Stina Nybäck bodde i Uganda uppmärksammades två saker på löpsedlarna: den nya, kriminaliserande hbt-lagstiftningen, och ett fall där en familj blivit uppäten i en by ute i bushen.

När man träffar en ny bekantskap frågar man först var han eller hon ber, vilken kyrka de tillhör. - Stina Nybäck

Nybäck har nyss återvänt till Helsingfors efter sex månader som volontär i Kampala. Under halvåret lärde hon sig bland annat hur mycket ett kilo människokött kostar.

- Kannibalism är inte lagligt, men det förekommer, så fallet ute i bushen var en del av diskussionen vid kaffebordet den morgonen, berättar Nybäck som jobbade som informatör på Finska Flyktinghjälpen i Kampala.

Ur diskussionen framgår även att kilopriset på människokött i Uganda ligger på 60 euro, en smärre förmögenhet där.

I Uganda hängs homosexuella ofta ut i pressen Bild: Reuters tv uganda

Den tabubelagda homosexualiteten

Ett annat ämne som Nybäck talade om med sina kolleger var den förestående lagstiftningen som kriminaliserar homosexualitet.

- Uganda är ett mycket konservativt och kristet land. När man träffar en ny bekantskap frågar man först var han eller hon ber, vilken kyrka de tillhör, förklarar Nybäck.

Hon uppfattade diskussionen kring frågan som svår och motbjudande, men såg inte det som sin roll att missionera för sina egna värderingar.

- Blev jag tillfrågad så sade jag ju som det var: jag har homosexuella vänner, mina barn har homosexuella vänner och i senaste presidentval hade vi en homosexuell kandidat.

Oftast möttes hon av tystnad och huvudskakningar.

Ta chansen om du kan

Då man lyssnar till Nybäck inser man hur stor upplevelsen var för henne. De flesta som åker som volontärer gör det i skarven mellan studierna och karriären. Nybäck ser ändå inte åldern som ett hinder.

- Är man modig, nyfiken och positivt inställd så ska man ta chansen att åka.

Några varningens ord har hon ändå.

- Gå aldrig ensam ut när det är mörkt, det är på riktigt farligt. Och inte bara på grund av de kraterstora hålen i gatorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen