Hoppa till huvudinnehåll

Tove Jansson ur Pellingebornas synvinkel

Tove Jansson sitter i båt.
Tove Jansson och Per Olov i båten. Tove Jansson sitter i båt. Bild: © Moomin CharactersTM tove janssons jubileumsår

Vägen hem heter den pjäs som i sommar ska glänta på en del av familjen Janssons liv för teaterpubliken. Den nyskrivna pjäsen grundar sig på brevväxling mellan den kosmopolitiska konstnärsfamiljen och öborna.

Det är Pellinge ungdomsförbund som sätter upp den nyskrivna pjäsen av Kim Gustafsson, som också fungerar som regissör. Familjen Jansson var sommarbosatta hos Gustafssons farföräldrar i ungefär femtio år, och som material för pjäsen har han använt brevväxling mellan Pellingeborna och familjen Jansson.

Pjäsen spelas i ett båtskjul i Eidisviken på Pellinge, ett ställe där Tove Jansson själv tillbringade mycket tid, och bland annat firade sin 75-årsdag. Dramaturgin i pjäsen är uppbyggd kring de vykort som strömmar in till Pellinge från Tokyo, New Orleans och flera andra ställen. Tillsammans med musiken flyttar det både ”skäriborna” och publiken till en annan värld och bort från båtskjulet, fast också många av händelserna sker just i skjulet.

Eidisviken kom före Klovharun

Mellan 1920- och 1960-talet tillbringade familjen somrarna i Eidisviken på Stor-Pellinge, tills barnen blev stora och Tove Jansson byggde sin stuga på Klovharun.

Skådespelarna i Vägen hem är alla Pellingebor eller har någon anknytning till Pellinge. Flera av dem har dessutom varit med tidigare år då Pellinge ungdomsförbund satt upp pjäser.

– Visst har Tove Jansson varit viktig för Pellinge, säger Jan Andersson som spelar jordbrukare Rurik. Men de som inte hörde till den närmaste bekantskapskretsen ville hålla en viss distans för att hon skulle få ha ett privatliv. Inte ville landsbygdsbefolkningen vara påträngande, säger han då vi frågar om han hade något med familjen Jansson att göra.

Sami Hult har komponerat musiken till pjäsen, och gjort ett nytt arrangemang av Höstvisan.

Boka biljett

Premiär för Vägen hem blir det den 31 juli. Biljetter kan bokas via nätet (f.r.o.m 1.6) eller via bokningsnummret, tfn 040-1513569, vard. kl. 11–17.

Avhämtning av bokade biljetter: Söderby-Boden (Storpellinge), Söderby-Boden Konstfabriken i samband med utställningen Tove och Skärgården (Borgå fr.om. 12.7)
Inga bokningar per e-post!

Läs också