Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 100: Jag blev kallad fet och äcklig i två år

person står vid stranden och tittar ut över isen
person står vid stranden och tittar ut över isen Bild: Yle/Simon Bergholm #tadetpåallvar

Jens vänner lämnade honom. Han hatade att gå till skolan av rädsla för att bli mobbad. Han blev självdestruktiv och paniken och ensamheten tog över.

Så här skriver Jens till #tadetpåallvar:

Det är svårt för mig att peka ut när mobbningen egentligen fick sin början. Jag vet att jag inte direkt var den populäraste av resten av pojkarna i lågstadiet, men jag hade inte heller några minnesbilder av att ha blivit grovt mobbad – ja, inte förrän ett föräldrasamtal på sexan.

Jag och min mamma hade satt oss ner för att diskutera mina akademiska framgångar, men frågan ”bråkar resten av pojkarna med dig fortfarande?” fick mig att vakna till. En hel del minnen vaknade till liv och jag kunde till exempel plötsligt minnas hur det kändes att bli kallad fet efter skolgymnastiken – detta redan flera år sedan. Som tur var hade mobbningen redan slutat, men jag lämnades med öppna psykiska sår som vägrade sluta blöda.

Glad att gå hem från skolan

Sedan började högstadiet. Första året var, som för många andra, skakigt. Jag hade aldrig haft flera vänner, men under första året som trettonåring lämnade även de få vännerna mig bakom sig. Efter en stund trädde de fula orden också in i bilden. Mitt eget rum hemma var min ”säkra” plats, och varje dag tillbringades i ett lyckorus när jag slapp hem från skolan och i rädslan att tvingas tillbaka nästa dag.

Jag blev kallad fet och äcklig varje dag i två hela skolår. På rasterna var jag ensam, och det kändes som om de andra i min åldersgrupp skrattade åt mig. Jag visste att de visste vad som pågick, eftersom hela situationen var solklar. Men ingen sa något. Aldrig.

Självdestruktivt beteende

Till slut tog paniken och ensamheten över. Jag började slå mitt huvud i väggen varje dag då jag kom hem. Jag började skära mig i armarna. Såren var djupa och breda, men aldrig så farliga att någon faktiskt skulle söka hjälp åt mig. Själv var jag ju alldeles för rädd.

Men självdestruktiviteten stannade inte där. I slutet av åttan slutade jag äta. Jag hade aldrig gillat att röra på mig, så jag fann det svårt att börja med det helt plötsligt. Alltså bestämde jag mig för att endast begränsa mitt kaloriintag. Jag gick kraftigt ned i vikt. Problemen följde mig sedan till gymnasiet också efter att mobbningen hade slutat.

Jens
Namnet är fingerat.

Läs nästa berättelse: Mobbades för skämtsam Youtube-video

Läs fler #TaDetPåAllvar-berättelser

Läs också

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

 • Sex slutsatser av #tadetpåallvar

  Under den gångna veckan har Svenska Yle publicerat långt över hundra berättelser om mobbning som ni har skickat in till #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen. Vi har också lyft fram mobbning i tiotals artiklar och flera av våra radio- och tv-program. Här är sex slutsatser av vår öppna granskning.

 • Stina läste berättelserna - viktigast att någon lyssnar

  #TaDetPåAllvar - Fixa mobbningen bad Folkhälsans expert Stina Forsberg läsa igenom era berättelser om mobbning. Många beskriver hur viktigt det har varit att en vuxen tar den stora smärtan men också mindre kränkningar på allvar.

 • Jessicas mobbningshelvete urartade

  20-åriga Jessica är en av de första som skriver in till #tadetpåallvar. – Det var en snilleblixt. Jag hade precis hört att en av mina bekanta försökt ta livet av sig. Det fick mig att tänka på hur nära jag själv var, säger Jessica. Lyssna på hennes berättelse i ljudpodden här.

 • "Kiva Skola" garanterar ingenting

  Staten betalade miljoner för antimobbningsprogrammet Kiva Skola. Trots det saknas exakta uppgifter om i hur hög grad programmet används i skolorna. Så många som var fjärde skola som uppger sig vara en Kiva skola kanske inte använder programmet aktivt.

 • ”Mobbarens föräldrar bryr sig inte”

  En förälder skriver om hur dottern blir mobbad av ledaren i klassen som fått med sig alla klassens flickor. Lärarna ingriper inte och mobbarens föräldrar tycker att den mobbades familj svartmålar deras dotter.

 • Berättelse 91: Jag skäms för vad jag gjorde

  Jag mobbade för att jag själv mådde dåligt. Jag är medveten om att hon kanske aldrig kan förlåta, att vi gav henne sår som kanske aldrig läks. Så här skriver Edit till #tadetpåallvar: Det var i högstadiet allt gick fel. I den nya klassen intog jag snabbt rollen som den "tuffa" flickan. Jag syntes och tog plats, ofta på andras bekostnad. I klassen gick också en lite tyst och blyg flicka.

 • Polisen rycker ut mot mobbning varje vecka

  Polisen rycker nästan dagligen ut till finländska skolor. Den vanligaste orsaken är mobbning. I skolorna talar man om mobbning medan polisen talar hot, misshandel och ärekränkning. Tom blev mobbad från skolstarten. Hans föräldrar gjorde en polisanmälan efter en grov attack på honom. Polisen konstaterade att det var frågan om misshandel. Gärningsmännen var nio år.

 • Otydlig lag drabbar mobbade

  Om skolan inte klarar av att få slut på mobbningen är den drabbade rätt ensam. Den finländska lagen är vag och pekar inte ut någon ansvarig för att mobbningen ska sluta. Den myndighet som övervakar skolorna är frustrerad över bristande befogenheter.

 • Skolbesök och barnskydd då mobbning polisanmäls

  Bland de polisdistrikt som täcker Svenskfinland är det varje år tiotals mobbningsfall som polisanmäls. Merparten av fallen läggs ändå ner då gärningsmännen är under 15 år. Svenska Yles granskning visar att polisen mera går in för åtgärder som skolbesök och att kontakta barnskyddet.

 • "Mobbning går i arv"

  Maria var inte den första i familjen som kallades fet. Redan hennes mamma och mormor fick höra att de är feta vilket lett till att alla tre bantat hela livet. Nu har Marias dotter diagnosticerats med en ätstörning. Lyssna på ljudpodden för att höra deras berättelse.

 • Slagen på grund av min hudfärg

  Oscar blev mobbad och misshandlad på grund av sin hudfärg. Skolan var inte till någon hjälp. I dag är Oscar själv lärare och mån om att eleverna ska må bra. Läs Oscars berättelse och lyssna på hans intervju.

 • Ingen tog Anna-Karin på allvar

  Hon är lång, blond och hennes vackra leende avslöjar inga ledsamma minnen från barndomen. Ändå finns de där. Och när Anna-Karin börjar prata om den jobbiga tiden bleknar leendet. Fortfarande finns det dagar då hon inte kan vistas utomhus.

 • Nätmobbarna följer dig överallt

  Nätmobbning tar sig i uttryck på många olika sätt, men den är oftast sammankopplad till traditionell mobbning. Överkonstapel Mikael Appel jobbar som nätpolis och säger att det är allas skyldighet att lite följa med vad som händer i andras liv.

 • Respekt motar mobbning

  Också i Västnyland har polisen fått rycka ut för att reda ut mobbningsfall i skolor, men det rör sig ändå om rätt få fall jämfört med andra områden i Svenskfinland. För att förhindra mobbning rör sig närpolisen - eller skolpolisen - i skolorna för att lära ut respekt för medmänniskor.

 • Obs-debatt om mobbning

  Obs följer kampanjen #TaDetPåAllvar och diskuterar mobbning med krisarbetaren Camilla Laine, forskarsocialarbetaren Frida Westerback, journalisten Kia Svaetichin och Daniel Hilli som mobbats.

 • #TaDetPåAllvar engagerar

  Kampanjen #TaDetPåAllvar visar en sida av Svenskfinland som vi sällan talar om. Det har kommit in massvis med historier, och budskapet om att vi ska ta mobbningen på allvar har engagerat oss alla. Här är ett axplock av era reaktioner.

 • Malin Valtonen: De förbannade rosa byxorna

  För att kunna berätta min historia var jag tvungen att mentalt förflytta mig omkring 15 år tillbaka i tiden. Det är inte lätt eftersom jag jobbat hårt på att förtränga allt det jobbiga. Men i barndomshemmet, längst in i garderoben, ligger mina dagböcker från lågstadiet som väcker allt till liv igen.

 • Pia Abrahamsson: Hormärket!

  Då jag gick på tvåan i folkskolan flyttade vi till Lovisa från Björneborg. Jag hade varit Pia A för det fanns en annan Pia i klassen. Jag hade börjat skolan då jag var sex år och en vecka gammal ( ung?) för att jag var så brådmogen. Jag trodde jag var speciell.