Hoppa till huvudinnehåll

Danska föräldrar erbjuds välja barnets kön

baby
baby Bild: EPA / Tibor Illyes provrörsbefruktning

I Danmark erbjuder ett företag nu möjligheten att välja könet på sitt kommande barn. Företagets annonskampanj för fertilitetsbehandling i Norra Cypern väcker förargelse.

I stora tidningsannonser erbjuder företaget KirurgiRejser fertilitetsbehandling i Norra Cypern med möjlighet att välja barnets kön.

Jyllandsposten har intervjuat företagets chef Atef El-Kher som säger att flera danska par redan har hört av sig till företaget på grund av annonserna.

El-Kher försvarar dessutom verksamheten med att ungefär 200 danskar har hittat till den cypriotiska kliniken på egen hand under de senaste fyra-fem åren just för att de velat välja könet på sitt kommande barn.

Tidningsannonserna har väckt stor förargelse i Danmark.

- Det är första gången jag ser den här typen av erbjudande till danskar, säger Søren Ziebe som är klinikchef på Rikshospitalets Fertilitetsklinik. Jag finner det förkastligt att könssortera, bara för att föräldrar vill bestämma barnets kön.

Ziebe tillägger att den aktuella kliniken inte redogör ordentligt för den teknik som används för könssorteringen. Enligt Ziebe känner ingen till vilka konsekvenser behandlingen kan få på längre sikt.

I Danmark är könssortering förbjuden, utom då det gäller ovanliga könsbundna och genetiska sjukdomar, men på Cypern är det lagligt.