Hoppa till huvudinnehåll

Florakören 70 år!

Florakörens infosekreterare Sonja Rosenqvist
Sonja Rosenqvist, Florakörens infosekreterare Florakörens infosekreterare Sonja Rosenqvist Bild: Yle/Nicke Packalén sonja rosenqvist

Körsång och i synnerhet studentkörsång är ett måste för många studeranden i Åbo. Man vill ta del av den unika gemenskapen som kören lyckats skapa. Det är dessutom väldigt viktigt för många unga att bidra till att viktiga traditioner förs vidare till kommande generationer.


Informationssekreterare Sonja Rosenqvist, hur känns det att sjunga med i en så här anrik kör?
- Som Åbobo har jag alltid känt till Florakören så det känns väldigt fint att nu få vara med i kören och dessutom ha förmånen att få övervara ett festligt jubileum. Jag har alltid sjungit i kör så det var helt naturligt att jag skulle börja i Florakören under min studietid. Att sjunga in var väldigt nervöst eftersom jag hade en väldigt hög uppfattning om kören, dess anseende och verksamhet.

Hur ser Florakören ut idag och hur har ni kommit just dit ni är nu?
- Vi har under de senaste fem åren arbetat väldigt mycket med att definiera och analysera kören. Vi är kanske inte längre en typisk flickkör utan vi har förhoppningsvis mognat till en aning och har mer kraft och styrka i våra röster och klangliga uttryck. Vi är seriösa men vi vill inte vara alltför allvarliga utan försöker ha glimiten i ögat i allt det vi gör. Ständigt mycket arbete, mycket samspel, åtskilliga timmar av frivilligt arbete.

Hur vet ni vad ni vill och ska sjunga?
- Vi har en musiknämnd som planerar våra konsertupplägg och vi försöker alltid komma fram till ett specifikt tema. Vi har en längre tid nu också ägnat oss åt körimprovisation och det har öppnat en helt ny värld till musicerande och kommunikation. Man tar energi av varandra och ger varandra energi, man lyssnar på varandra och svarar varandra. Vi har en förutbestämd skala och några olika ljud eller läten som vi laborerar med. En otroligt spännande och givande upplevelse.

Panda Eriksson är ordförande för Florakören, vad betyder det för dig att sjunga i Florakören?
- Jag upplever det väldigt maffigt. I synnerhet under advent när man får vara delaktig i en så traditionsfylld konsert som vår adventskonsert med många generationer Floror i publiken som öppet visar sin uppskattning. Kören grundades ju de facto med namnet Akademiska damkören Lyran men tog sedan namnet Florakören, och vi är ju nog lite stolta över att få vara storasyster åt den nuvarande Lyran. Florakören har idag ca 65 medlemmar och vi utgår alltid vid insjungningarna ifrån att varje stämma ska bestå av ca 15-20 sångare. Jag upplever det nog väldigt viktigt att få vara delaktig i en sån här gemenskap och här har jag nog kommit att bli en riktig körnörd. Jag har lärt mig så mycket, lyssnande, samspel, samsång, teori och ett samlande kollektivt musicerande.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje