Hoppa till huvudinnehåll

Många finländare har hundratals betalningsanmärkningar

Eurosedlar i en hög.
Eurosedlar i en hög. Bild: Anssi Leppänen/Yle euro,sedlar,Eurosedlar,pengar,ekonomi

Ovanligt många finländare har stora mängder anteckningar om betalningsstörningar. Det kan röra sig om allt från hundratals anmärkningar till över tusen. För det mesta härstammar de från obetalda skatter, avgifter och böter.

Marknadschef Pär Österlund på kreditupplysningsföretaget Bisnode säger att det finns register över betalningsstörningar, men i alla fall kontrolleras de inte. Därför är det möjligt att samla på sig en stor mängd anmärkningar utan att någon ingriper.

Pär Österlund är marknadschef på kreditupplysningsföretaget Bisnode Finland.
Marknadschef Pär Österlund är överraskad över den stora mängden betalningsanmärkningar många finländare har. Pär Österlund är marknadschef på kreditupplysningsföretaget Bisnode Finland. Bild: Yle/Johanna Modig bisnode

– Till exempel straffavgifter, böter och skatter är sådant som förfaller vad som än händer. Beskattaren kommer aldrig att säga ”nej, du får inte tjäna mer för du har obetalda skulder”, vilket leder till att människorna alltid har en möjlighet att låta sin skuld förfalla.

Om man tittar på topplistan över de tio finländare med flest anteckningar om betalningsstörningar så har de mellan 500 och 1000 stycken. Den person som toppar listan landar på över 1100 stycken – det innebär skulder på nästan 120 miljoner euro.

Små anmärkningar kontrolleras sällan

Om en person till exempel ska ta ett lån, hyra en bostad eller ansöka om ett kreditkort så undersöks personens kredituppgifter. Om det visar sig att personen har betalningsstörningar kan det försvåra dessa saker. Men när det kommer till mindre saker som lämnas obetalda, som till exempel fordonsskatten, elräkningen eller parkeringsböterna, då kan betalningsanmärkningarna snabbt samlas på hög utan att det upptäcks, säger Pär Österlund.

– Vi kan ta ett sådant exempel som att man åker buss utan biljett. Så granskas biljetterna och det skrivs ut en straffavgift. Men kontrollanten som skriver ut avgiften kontrollerar inte några kredituppgifter. Så blir straffavgiften obetald och så småningom en betalningsanmärkning. Om man åker buss utan biljett och blir fast tusen gånger utan att betala sina skulder så kommer det till sist att bli en massa anmärkningar som är oberoende varandra.

Bland de personer som har mest obetalda skulder finns främst män i arbetsför ålder. Men tittar man på resten av de 360 000 finländare som just nu har en prick i betalningsregistret så är det äldre personer som är sämst på att sköta sin ekonomi.

– I både finländsk och nordisk statistik har de allra yngsta fått sina pengaärenden i skick. Den negativa trenden finns bland de äldsta, de som är över 60 år gamla, säger Österlund.

Behöver du hjälp som rör betalningsstörningar? Tips och råd finns på Konkurrens- och konsumentverkets hemsida.

Du kan också vända dig till skuldrådgivaren i din egen kommun.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes