Hoppa till huvudinnehåll

Portugal börjar stå på egna ben

På lördag lämnar Portugal euroländernas nödlåneprogram för att börja stå på egna ben. Portugal har under de senaste tre åren lånat 78 miljarder euro av de övriga euroländerna och Internationella valutafonden IMF för att landet skulle kunna hålla sig flytande.

Finland lånade drygt 1 miljard euro till Portugal. Nu kan landet låna pengar på den fria marknaden till en rimlig ränta. Vår EU-korrespondent Dan Ekholm har besökt Lissabon.

De gula gamla spårvagnarna skramlar och gnisslar längs Lissabons branta kullar. Det är som om flyttas tillbaks till 1960-talet då man rör sig i de gamla arbetarkvarteren i Bairro Alto. Portugal har genomgått ett stålbad under de senaste tre åren. Det var våren 2011 som Portugals regering motvilligt måste be om ett nödlån av euroländerna och IMF. Portugals problem var inte att man levde så mycket över sina tillgångar utan att produktiviteten var låg och konkurrenskraften dålig. Nu tre år senare lämnar långivarnas övervakare alltså trojkan landet och lissabonborna drar en suck av lättnad.

-Det är väldigt bra att vi kom ut ur trojkans program. Det är ett tecken på att saker och ting börjar gå bättre, men nu beror det på hur vi själva kan hantera situationen, säger Maria de Lurdes en äldre dam på en gågata.

-Jag anser att det är fantastiskt för oss, nu kommer det äntligen att börja gå bättre. Landet håller på att repa sig och vi är alla väldigt lyckliga över det, anser för sin del Tiago Santos, en man i 40-årsåldern med mopedhjälm.

Den portugisiska regeringen beslöt i början av månaden att landet lämnar nödlåneprogrammet lördagen den 17 maj. Och det utan hängslen och livremmar, någon reservkredit för alla eventualiteter ber man inte ens om. Portugal följer Irland och Spanien som under vintern lämnade nödlåneprogrammet. Portugals finansminister Maria Luís Albuquerque var en nöjd kvinna.

-Vi har för närvarande en finansiell reserv som uppfyller finansieringsbehovet för vårt land i omkring ett års tid, säger finansministern.

-Räntorna och marknadens beteende har utvecklats positivt och vi har nu historiskt låga räntor. De ekonomiska indikatorerna för Portugal har också vara positiva med en återhämtning i den inhemska efterfrågan, konsumtionen och investeringsnivån. Och exporten fortsätter att vara hög, påpekar finansminister Maria Luís Albuquerque.

Tre killar sitter på en utsiktsterrass på en av de högsta kullarna och spelar för turisterna som fotograferar utsikten. Och just turismen är en av de näringsgrenar som växer i Portugal. Exporten av traditionella produkter som inlagd fisk, olivolja och vin går också bra. Portugal raffinerar olja från Afrika och säljer vidare. Men också textilindustrin börjar växa, förr stod det "Made in Portugal" på många skjortor, men massproduktionen flyttade i globaliseringens tidevarv till billigare länder i Asien. Nu har portugiserna specialiserat sig och gör dyrare och mer småskaligt. Till exempel lyxskor för damer av märket Luis Onofre är en av framgångssagorna.

-Ja, jag känner tydligt av återhämtningen i ekonomin. Eftersom det här är en butik som säljer medeldyra lyxprodukter så märker jag av att många portugiser har börjat shoppa här, säger butikschefen Maria Teixeira som säljer skor.

-Jag tror att textilindustrin börjar växa igen, vissa företag gick under, men de som utvecklade sig växer nu och Portugals skoindustri är utmärkt, anser Teixeira.

EU:s låneprogram innebar att Portugal måste följa kreditorernas alltså trojkans hårda villkor, med nedskurna pensioner, löner, förmåner och försämrad offentlig service. Åtgärder som har svidit i portugisernas skinn. Men vid sidan av nödlinan med miljardlånen så förde också trojkans krav något gott med sig med de reformer trojkan krävde. Det anser åtminstone investeringsdirektör Carlos Almeida på Best Bank.

-Målet med de här reformerna är att främja tillväxten. Och just nu är Portugal under tryck att genomföra reformer som har positiva effekter på ekonomin för de förstärker landets konkurrenskraft, men de sporrar också företagen att komma fram med nya idéer och nya marknader för att öka exporten, säger Carlos Almeida.

Elisa Ferreira som är europaparlamentariker Elisa Ferreira från oppositionspartiet Socialisterna ser däremot mycket av de negativa effekterna.

-Uppriktigt sagt så är jag glad över att Portugal lämnar nödlåneprogrammet. Trojkans krav var väldigt hårda och till vissa delar våldsamma, anser Ferreira.

-Jag är fortsättningsvis mycket kritisk till det nedskärningsprogram som regeringen genomförde, men det vi vill nu är att komma ut ur den här krisen och att omforma landets ekonomi och skapa nya jobb så att vi kan betala tillbaka de det vi har lånat, säger Elisa Ferreira.

På lördag avslutas ett mörkt kapitel i Portugal, landet ska nu försöka klara sig självt.