Hoppa till huvudinnehåll

Vårdmetod stimulerar hjärnan till välmående

Koncentrationstest. Marja Vihermaa får inte tänka på något annat för att få fläkten att snurra, och då svävar bollen. Bakom står Emma Alaranta.
Marja Vihermaa får inte tänka på något annat för att få fläkten att snurra, och då svävar bollen. Bakom står Emma Alaranta. Koncentrationstest. Marja Vihermaa får inte tänka på något annat för att få fläkten att snurra, och då svävar bollen. Bakom står Emma Alaranta. Bild: Yle/Patrick Stenbacka neuroterapi

Vårdföretaget Nemoy erbjuder nya medicinska metoder för att vårda patienter med psykiska sjukdomar. Med hjälp av en dator kan patientens hjärnvågor regleras, och det visar sig ha stora framsteg hos personer med ångest eller ADHD.

Vårdföretagets Nemoy - Finlands neuroterapis utrymmen är fortfarande tomma. De maskiner som ska användas i vården är beställda och på kommande. När all utrustning är på plats kommer Nemoy att erbjuda navigerad hjärnstimulering eller neurofeedback.

Neurofeedback handlar om att klientens situation, problem och symptom först diskuteras. I det skedet avgörs vad som ska regleras. Små elektroder fästs sedan på klientens huvud och då mäts hjärnvågorna, berättar Emma Alaranta vid Nemoy.

Om en person har, till exempel, ångest så vet man att ett visst område i hjärnan är överaktiverat. Med hjälp av datorn och elektroder är det möjligt att reglera hjärnaktivitet så att hjärnan belöningssystem istället aktiveras, säger verkställande direktör Marja Vihervaara.

Hur ska ni övertyga potentiella patienter?

- Vår teknik grundar sig på att hjärnan kan och vill lära sig nya saker. Den fungerar som en självständig varelse. Hjärnan kan alltså skapa nya positiva banor och det är något helt annat än att äta medicin som i många fall inte fungerar, säger Vihervaara.

Centralsjukhuset sa nej

På vårdföretaget är man säkra på att det finns intresse för vårdmetoderna. Många har redan intresserat sig, och behandlingen med neurofeedback påbörjas i juni. När navigerad hjärnstimulering kommer igång är tillsvidare oklart.

- Människor är medvetna och vill ha alternativ till de traditionella vårdmetoderna där de bara ska äta mediciner. Vi kan erbjuda det alternativet, säger Alaranta.

Enligt Marja Vihervaara ville de att vårdmetoderna skulle bli en del av Vasa centralsjukhus, men där blev det back. Vihervaara säger hon inte förstår varför centralsjukhuset inte var intresserade, men spekulerar att vårdmetoderna är för moderna.

- Det blev för svårt för oss och vi orkade inte kämpa emot. Därför öppnar vi en helt egen klinik, säger Vihervaara.

Hjälp tillbaka till arbetslivet

Patienter finns det hur mycket som helst av, tillägger Vihervaara men det gäller att få med kommuner, företagshälsovård och sjukhus för att verksamheten ska löna sig. För om patienterna inte får remiss till Nemoy kan det bli en kostsam affär. Prislappen för 20 behandlingar med navigerad hjärnstimulans är 9200 euro. En behandling med neurofeedback kostar 100 euro.

- Tänk på att det finns många patienter som är på långa sjukledigheter och får rehabiliteringsstöd. Vi kan hjälpa dem att komma ut i arbets- eller studielivet igen.

På Nemoy säger man att vårdmetoderna är så pass unika att man hoppas på att locka, inte bara finländare, utan även hälsoturister från hela världen till Vasa.

Läs också