Hoppa till huvudinnehåll

"Det är helt okej att andra röker på"

Man tänder en cannabiscigarett.
Man tänder en cannabiscigarett. Bild: EPA PHOTO BELGA/ETIENNE ANSOTTE/bb cannabis,tändare

Attityderna till cannabis har förändrats. Allt fler ungdomar som inte själv använder cannabis tycker att det är helt okej att andra röker på. Det här framkom under Rusmedelsdagarna i Helsingfors som EHYT, en förening för preventiv rusvård, organiserade i veckan.

- Det som nu är annorlunda är att också unga som inte använder cannabis själv tycker att det är helt okej att andra använder, så attityden mot cannabis är annorlunda nu, säger Elina Kotovirta, konsultativ tjänsteman på social- och hälsovårdsministeriet.

Alkohol är fortfarande det mest populära rusmedlet i Finland.

Över 20 procent av 15-åringarna dricker regelbundet alkohol, jämfört med bara 1 procent regelbundna cannabisanvändare.

- Det är bara en procent, så vi kan inte säga att det är ett jättestort problem. Inte ännu, säger Kotovirta.

Användningen av cannabis ökar

Men trots allt ser forskare att användningen av cannabis i vårt land ökar i takt med de mer liberala attityderna.

- Cannabisanvändningen i Finland har ökat. Det har ökat speciellt bland 25- till 35-åringar. När vi talar om tonåringar har det också ökat, men det var redan ganska högt år 2000, säger Kotovirta.

År 2000 hade 10 % av 15-åringarna testat cannabis minst en gång. Sedan minskade antalet till bara 6 %.

I dag är vi återigen uppe i samma siffra som år 2000, det vill säga var tionde 15-åring har testat cannabis minst en gång.

Så varför har det blivit helt okej att röka på?

Vi har sökt svar hos en man i trettioårsåldern, med akademisk utbildning och jobb inom offentliga sektorn, som regelbundet brukar cannabis.

För att skydda hans anonymitet kallas han Peter i artikeln.

- Tiderna ändras och kanske man har märkt att de här skräckbilderna, som en gång har målats av den här plantan i frågan, de kanske inte riktigt stämmer alls, att det till exempel automatiskt leder till hårdare droger, säger Peter.

Cannabis gör honom kreativ

Peter använder cannabis några gånger i veckan, oftast på kvällen. Han tycker inte att rökandet inkräktar på hans fritidssysselsättningar eller jobb, men aktar sig nog för att bli allt för passiv, vilket alltid är en risk vid regelbunden användning av cannabis.

När Peter är hög känner han sig gladare, mera social och livskär. Att röka på känns bra till exempel när han går ut, lyssnar på musik eller vill använda sin konstnärliga ådra.

- Speciellt musik för mig. Sinnena förstärks och man hör kanske ljuden på ett annat sätt och man kan särskilja på ljuden och olika instrument. Kanske också ibland om man vill vara kreativ så då kan det hjälpa till.

Alkohol en orsak till att man testar på cannabis

Peter använder sällan alkohol. Han gillar inte sättet som alkoholen påverkar honom, hur den kan få honom att tappa kontrollen eller inverka negativt på hans hälsa.

Enligt Peter medför alkoholen fler biverkningar än cannabis. Därför har Peter också valt att röka på i stället för att dricka alkohol.

Men detta är inte fallet för de flesta andra cannabisbrukare.

I Finland har vi en kultur som präglas av blandmissbruk och oftast används cannabis i samband med alkohol.

Det är vanligtvis alkoholpåverkade ungdomar som i samband med en fylla kommer över att testa på cannabis, menar Kotovirta från social-och hälsovårdsministeriet.

- Om man använder rusmedel, så använder man nu för tiden olika rusmedel. De som prövar på cannabis har också prövat på alkohol, så cannabis är inte det första rusmedlet man börjar med, säger Kotovirta.

Cannabis framstås som en ofarlig drog

Cannabis framstås ofta som en ofarlig drog bland unga.

Enligt cannabisbrukaren Peter, som välkomnar en legalisering av marijuana i Finland, har människor fått mera vetskap och personliga erfarenheter av att röka på. De märkt att det inte är så farligt, vilket också är en orsak till att attityderna förändrats.

- Det här är ett ganska stereotypiskt argument för cannabis men det berättar också ganska mycket. Det har aldrig dött någon av en cannabis överdos, medan man kan tänka på vilka hälsoeffekter som till exempel alkohol har, om man vill jämföra, säger Peter.

Cannabis är inte så oskyldig som den ser ut

Men enligt Kotovirta är alkohol och cannabis lika farliga, speciellt för unga.

Cannabis skadar visserligen inte levern eller hjärnan, men den inverkar negativt på den mentala hälsan. Unga som använder cannabis lider bland annat av mera depression, menar Kotovirta.

Mikael Riska, psykiater och överläkare på svenskspråkiga akutpsykiatriska avdelningen på psykiatricentrum i Helsingfors, håller med.

Många undersökningar visar klart att cannabis är en självständig riskfaktor för att utveckla psykos, ett tillstånd där verklighetsuppfattningen är störd och patienten kan drabbas av hallucinationer, menar Riska.

I värsta fall kan cannabisrökare utveckla schizofreni, som är en mera kronisk psykossjukdom.

På den akutpsykiatriska avdelningen stöter Riska regelbundet på fall där patienter som rökt cannabis har drabbats av psykos.

- Det händer nog regelbundet, när vi börjar utreda personens bakgrund, att han eller hon har använt olika typer av rusmedel eller ofta då cannabis. Jag rekommenderar inte ens att man ska pröva på cannabis, säger Riska.