Hoppa till huvudinnehåll

Fina önskemål

Marian Lindholm och Håkan Wikman är värdar i Musikväktarna
Marian Lindholm och Håkan Wikman är värdar i Musikväktarna Marian Lindholm och Håkan Wikman är värdar i Musikväktarna Bild: Yle/Musikväktarna håkan wikman

Musikväktarna spelar som bekant lyssnarnas önskemål ur den klassiska musiken. Tisdagen den 13 maj var det igen dags att presentera både kända och några relativt okända verk som under århundraden tilltalat åhörare.


Vad sägs om ett av Felix Mendelssohns tidigaste mästerverk, hans uvertyr till En midsommarnattsdröm som han skrev som 17-åring år 1826. Den är inte bara ett viktigt verk i hans egen produktion, utan är också ett av den tidiga musikaliska romantikens nyckelverk. Vi grävde i YLEs mäktiga skivarkiv och hittade Sigurd Snåres Under stjärnorna. En mer okänd komposition är Henryk Wieniawski Mazurka kujawiek. Han var en polsk violinist och tonsättare. Wieniawski räknas som en av de främsta violinisterna efter Paganini.

Pianorepertoaren representerades denna gång av Claude Debussys Arabesque no 1, B-dur. Visste ni att Debussy sagt: ”Musik behöver inte nödvändigtvis få människor att tänka… det vore nog om den fick dem att lyssna.” Bra sagt eller hur? En märklig konstnär på den finländska dragspelskartan: Paul Norrback studerade i Vasa och kom på andra plats i FM-tävlingarna för dragspelare som 14-åring år 1947. Senare tog han hem första placeringen hur många gånger som helst. Han företog långa konsertresor till Amerka. En framgångsrik finländare utomlands alltså. I YLES arkiv fanns en speciell skiva, Historiallisia harmonikkalevytyksiä och på volym 3 finns Norrbacks inspelningar gjorda under åren 1948-1962. Många av dem just i USA och Kanada. Vi hade förmånen att spela Pietro Frosinis Natt vid medelhavet.

Ludwig van Beethovens stora fuga Grosse Fuge op. 133 var ett omdebatterat verk redan vid uppkomsten som avslutande sats på en stråkkvartett. Det blev senare en självständig komposition. Vi uppfyllde ett önskemål som gällde den fenomenala sångfågeln Yma Symac. Vilket röstomfång! Dessutom hade vi äntligen hittat en legendarisk inspelning och kunde uppfylla ett viktigt lyssnarönskemål. En inspelning från år 1907, Pärlfiskarduetten med Enrico Caruso och Mario Ancona.

Dessutom hann vi ännu med ytterligare några önskemål. Tack än en gång för fina önskemål. I studion denna tisdag Marina Lindholm och Håkan Wikman.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje