Hoppa till huvudinnehåll

När ditt privata sexualliv blir ett brott

I vissa länder är det inte bara homofoba klasskamrater som kan lägga sig i ditt sexualliv, också staten och myndigheter har åsikter. Du kan bli förföljd och i värsta fall fängslad och dödad.

Homosexualitet var kriminellt i Finland ända till 1971. Då förbudsparagrafen upphävdes lämnades vissa reliker i strafflagen. Det s.k. uppmaningsförbudet var en sådan. Lagen ändrades först 1998.

Men i Ryssland godkände Vladimir Putin i juni 2013 en lag som förbjuder att visa homosexualitet öppet. Man får inte offentligt uppmana till vänskap, omsorg, ömhet och kärlek mellan två män eller två kvinnor. Uppmaningsförbudet innebär att man t.ex. inte öppet kan tala om homosexualitet i radio eller TV, eller kyssa en av samma kön på gatan. Förbudet bygger på en teori att homosexualitet smittar och sprids vidare, och att man kan bli förförd till homosexualitet.

Antihomopropagandalagen väckte protester världen över. Paavo Arhinmäki protesterade med regnbågsflaggan i Sotji och Juha-Pekka Hippi, ordförande för Seta, säger att det är en skrämmande utveckling.

Många homosexuella personer har flyttat bort från Ryssland, Alisa Zhabenko är en av dem. Alfred menar att lagarna har gjort samhället otryggare. Polina på Coming Out-föreningen säger att lagen hotar regnbågsfamiljer i Ryssland.

Men myndigheter håller fast vid lagen, och har också stöd i stora delar av folket. Också kvinnorna på gatan säger att homosexualitetn måste kuvas. En av initiativtagarna till lagen är prästen och parlamentsledamoten Vitalij Milonov. Enligt Milonov får man bo med vem som helst, människa eller får, men det får inte synas någonstas. I synnerhet inte barnen!

I vissa länder kan hbt-personer bli fängslade och avrättade. Aija Salo från Seta berättar i Min Morgon 2011 om situationen för dem. Till Finland söker årligen ett antal människor asyl för att de förföljs för sin sexuella läggning. Migrationsverket ger inte statistik om sexuell läggning, och flyktingarna vågar inte ens nämna saken. I Zimbabwe, med president Robert Mugabe, skall homosexuella försvinna. Faraj från Zimbabwe är rädd att bli utvisad från Finland.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet