Hoppa till huvudinnehåll

Stora protester mot fotbolls-VM i Brasilien

Protester mot fotbolls-VM som inleds om en knapp månad har genomförts i minst tolv städer i Brasilien.

Demonstranterna i Brasilien protesterar mot de höga kostnaderna för fotbolls-VM och kräver istället satsningar på samhällsservice.

- Det är vi som borde få bestämma hur skattepengarna används, sade demonstranten Luana Gurther till nyhetsbyrån AP. Mera finansiering för skolor, sjukhus, bostäder och transport - inte för fotbolls-VM.

I Brasiliens största stad São Paulo drabbade demonstranter samman med polis.

Där har man byggt landets dyraste stadion som kostat omkring 480 miljoner euro.

- Det är skamligt, riktigt skamligt, sade demonstranten Simone Pedra till nyhetsbyrån Reuters. Inte stadion i sig själv, men det faktum att det spenderats så mycket pengar på bygget. Det har lett till höjda hyror i en stadsdel där det inte finns någon hälsovård. Vi har inte tillgång till de enklaste operationer eller till ett sjukhus, säger Pedra. Och allt beror på att de valde att inte satsa på hälsovård eller utbildning, utan istället på det här bygget som bara har försvårat bostadssituationen.

Fyra månader till presidentvalet

Staden Recife, i nordöstra Brasilien, ska stå värd för fem VM-matcher. Där har poliserna strejkat i tre dagar. De kräver en 50-procentig löneförhöjning nu inför fotbolls-VM.

Där utnyttjade en del demonstranter polisstrejken och plundrade flera butiker.

Torsdagens demonstrationer var ändå inte alls lika stora som motsvarande protester i fjol.

Fjolårets protester tvingade den sittande presidenten Dilma Roussef att hålla ett tal till nationen för att lugna ner stämningarna. Då medgav hon bristerna i den offentliga sektorn och lovade nya satsningar på utbildning, hälsovård och transportsektorn.

Roussef ställer upp för återval i presidentvalet om drygt fyra månader. Efter ett decennium av stadig ekonomisk tillväxt, hotas nu landets tillväxt av den höga inflationen.

Inkomstfördelningen bland befolkningen har alltid varit mycket ojämn och korruptionen utbredd.

Medan protesterna pågick på torsdagen höll Roussef ett tal till fackföreningsledare. I det talet uppmanade hon brasilianarna att välkomna fotbollsturisterna. Enligt henne kommer investeringarna på fotbolls-VM att betala av sig på längre sikt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes