Hoppa till huvudinnehåll

Finland-Schweiz – Tre saker vi lärde oss

Finland besegrade Schweiz efter straffar.
Finland gjorde det svårt för sig i tredje perioden. Finland besegrade Schweiz efter straffar. Bild: Lehtikuva pekka rinne

Erik Haula var briljant, Tommi Kivistö går från klarhet till klarhet men Finland är fortfarande sårbart skriver Chriso Vuojärvi i sin analys av Finland-Schweiz.

1. Erik Haula är en förstärkning

Finland har eventuellt nu två anfallskedjor som kan fungera som matchvinnare. Petri Kontiolas kedja stod för en halvdan insats mot Schweiz men i stället steg andra kedjan fram.

Det kan inte bara vara en tillfällighet att Leo Komarov och framför allt Olli Jokinen hittade en ny växel då Erik Haula var den tredje länken i kedjan.

Jag var mäkta imponerad av Haulas debut i Lejonen. Inte minst med tanke på att han medgav efter matchen att han är rejält sliten på grund av tidsskillnaden.

2. Tommi Kivistö växer för varje match som går

Inför matchen skrev jag att jag ville se att Tommi Kivistös och Atte Ohtamaas formkurva fortsättningsvis pekar uppåt. För Kivistös del var bevismaterialet entydigt – han var klockren och satte pricken över i genom att göra Finlands öppningsmål.

Atte Ohtamaa vek däremot ner ner sig i slutet av matchen. Han inledde bra men två identiska galenskaper bakom eget mål höll på att leda till schweiziska mål.

Skänk gärna en tanke till Jokerit som ansåg att Tommi Kivistö inte håller måttet och lät honom gå till Ilves.

3. Lejonen är fortfarande sårbara

Finland såg länge stabilt ut men Reto Suris reducering ledde till nervdaller och att det egna spelet säckade ihop. All heder till Schweiz, som stod för en imponerande comeback, men finländarna har nu drabbats av gummiarmar under slutminuterna i två matcher i svit. Oroväckande.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport